De jongen die van de wereld hield

Wat als je voor je geboorte al een kijkje mocht nemen op de wereld? Zou jij dan zin hebben in meer? Adem in ieder geval wel! Als zijn ouders een eerste onverwachte kus geven kan hij als 'mogelijk' kind een blik werpen op zijn bestaan. Hij is op slag verliefd op alles wat hij ziet. De haven met kades, hijskranen en schepen, de besneeuwde daken van hoge gebouwen, de straten met autootjes en mensjes op de stoep. De wereld is een wonderbaarlijk iets, dat is duidelijk, vol plekken om naartoe te gaan, dingen om te zien, mensen om te ontmoeten. Wie zou daar nu niet willen zijn? Jammer genoeg verliezen zijn ouders elkaar ook vrijwel meteen na die eerste keer terug uit het oog en komt Adems bestaan in gevaar. Hij krijgt nog één kans. Kan hij zijn ouders ervan overtuigen dat ze samen horen voordat zijn tijd om is, dan zal hij ook echt hun kind worden én ten volle van het leven kunnen genieten. 

In dit moderne sprookje staat Adem voor een moeilijke opdracht. Zijn ouders zijn zo verschillend, kunnen ze wel bij elkaar horen? Maar hij was er toch? Dus het moest wel mogelijk zijn. Tjibbe Veldkamp schreef een poëtisch mooi verhaal dat je vanaf regel één meeneemt. De ontwapenende verwondering van de jonge Adem is ontroerend. Je houdt meteen van zijn naïeve kijk, zijn dankbaarheid bij het gewone. Je sluit hem in je hart en hoopt vurig, samen met hem, op een nieuwe liefdesvonk. De vonk die ervoor zal zorgen dat hij later écht op die wonderlijke wereld mag rondlopen. Adems blik doet nadenken. Misschien moeten wij ook wat beter rondkijken en meer genieten van al die doodgewone, maar oh zo wonderlijke dingen om ons heen. Dit verhaal dwingt je met zachte hand hier even bij stil te staan. Mark Janssen kroop in zijn potlood en zorgde voor een aantal paginagrote zwart-wit illustraties en een mooie kaft. Ze passen perfect bij de dromerige, mysterieuze sfeer van het verhaal. Het mochten er gerust wat meer zijn! 

Adem pakt je beet en laat je niet meer los. Gelukkig noteerde Tjibbe Veldkamp zijn avontuur en maakte er een wondermooi, ontroerend kinderboek van. Een ode aan het leven dat misschien niet altijd lollig is, maar wel de moeite waard!