Atta

Dit verhaal voert je mee terug in de tijd, naar een tijdperk waarin Atta en haar familie leven: de oertijd. Daar leven twee naburige stammen, de Neanders en de Mengels. Atta, een kleine rebel, behoort tot de Mengelstam. Ze is niet zomaar tevreden met de regels die haar worden opgelegd. Ze houdt er niet van om samen met de andere meisjes en vrouwen bessen te plukken tijdens de sprokkeltochten van haar moeder. In plaats daarvan wil ze stiekem mee op jacht met de jongens en mannen. Wanneer ze oog in oog staat met een mammoet tijdens een van haar avonturen, slaat de angst haar om het hart en slaat ze op de vlucht. Maar ze verdwaalt in het dichte bos. Uiteindelijk belandt ze bij de Neanderstam, waar ze hartelijk wordt ontvangen. Maar Atta blijft heimwee hebben naar haar eigen familie. Zal ze ooit de weg terugvinden naar haar eigen stam?

Als lezer is het fascinerend om teruggeflitst te worden naar de oertijd. Je leert de gewoontes en levensstijl kennen van die tijd: bessen plukken, vuur maken, slapen in tenten en gearrangeerde huwelijken. Bovendien heeft de auteur de Neanders hun eigen taal gegeven, terwijl de Mengels 'gewoon' praten. Dat creëert een intrigerende sfeer in het verhaal. De Neanders spreken in een taal die vreemd is voor Atta, maar langzaam begint ze het te begrijpen en zelfs te waarderen (maar mie vind jou leuk. Heel leuk. Wen aan jouw rare snoettie. Mengelies issie bijzonder. Nie mooi, maar bijzonder. Wij Neandries ga met Mengelies, wij altijd blijf leef). De verschillen tussen de stammen, zoals vreemde gewoontes bij de Neanders (niet iets in je mond steken als het er maar met moeite bij kan, boeren, likken, spugen, stukjes vlees tussen je eigen tanden of die van een ander peuteren), zorgen voor humor in het verhaal.

Het boek heeft een prettig formaat, is niet te dik en leest vlot dankzij de vele dialogen. Het gebruikte lettertype is aangenaam voor de ogen, en de combinatie van tekst en illustraties is perfect uitgebalanceerd. De verhaallijn is eenvoudig te volgen en geschreven in een beschrijvende stijl die het verhaal goed tot leven brengt. Het thema van het verhaal is origineel en wordt op een toegankelijke manier gepresenteerd. Je leert veel over de oertijd, hoewel het uiteraard fictie blijft. De auteur refereert met de twee stammen naar de neandertalers en de "huidige mens".  Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Atta, een levendig meisje dat vol vragen zit en niet zomaar met alles akkoord gaat. Dat stimuleert ook kinderen om na te denken en vragen te stellen. De prachtige illustraties voegen veel toe aan het boek en nodigen de lezer uit om zich volledig onder te dompelen in de sfeer van die tijd. Het geheel vormt een uitnodigende en meeslepende reis naar het verleden.