Bij de neus genomen

In het nieuwste prentenboek van Loes Riphagen weet je niet waar eerst te kijken. Een omslag met goudfolie en gestanste pagina’s die telkens weer een doorkijk geven naar de volgende pagina’s maken er een echt kunstwerkje van. In het midden van het boek is er een dubbele uitklapbare pagina waar je niet op uitgekeken geraakt. De illustraties zijn een combinatie van collages en tekeningen, die gefotografeerd werden en vervolgens digitaal ingekleurd. Het is een heel werk geweest om dit te verwezenlijken en het hele proces kan je op een filmpje op YouTube bewonderen. Er is veel aandacht besteed aan details en de uitsneden kloppen aan elke kant van het blad.
Wat meer is: er zit ook een leuk verhaal in, gebaseerd op een verhaal van Rudyard Kipling. We maken kennis met Kleine Olifant, in een tijd dat olifanten nog geen lange slurf hadden. Kleine Olifant is nogal nieuwsgierig aangelegd en steekt zijn neus letterlijk in andermans zaken. Hij wil weten wat Mol onder de grond doet en hoe hij daar ademt. Hij vraagt aan Kameel hoe het is om met bulten op je rug rond te lopen. Hij begrijpt niet hoe lieveheersbeestjes ondersteboven kunnen lopen zonder te vallen. Hij wil zo graag weten of Giraf echt een blauwe tong heeft. Zo gaat het maar door. Kleine Olifant weet van geen ophouden tot hij Krokodil ontmoet. Hij vraagt hem wat zijn lievelingskostje is maar die bijt hem pardoes in zijn korte neus. Kleine Olifant probeert in paniek los te komen uit de greep van Krokodil maar dat lukt niet meteen. Door het trekken en sleuren wordt zijn neus altijd maar langer en langer tot het een slurf is. Als Kleine Olifant bevrijd is en wat bekomen van de schrik, is hij erg ongelukkig. Wat moet hij nu met zo een lange neus? Gaandeweg ontdekt hij dat zo een slurf ook heel wat voordelen heeft.
Het verhaal blijft boeien, bevat veel humor en de prenten bieden je vooral veel kijkplezier, zowel voor jong als oud. Enige nadeel is dat de gestanste pagina’s met wat voorzichtigheid moeten behandeld worden door kleuterhandjes, maar het dikkere papier komt hieraan alvast tegemoet. Bij het boek krijg je toegang tot een app, ontwikkeld in samenwerking met Edition Ultradeluxe. De app bestaat uit spelletjes met de dieren die voorkomen in het verhaal en bieden je vooral leuke weetjes en zoekspelletjes. De app richt zich vooral tot kleuters en maakt geen gebruik van geschreven woorden. ‘Bij de neus genomen’ is een mooi kunstwerkje met een leuk verhaal dat jong en oud zeker zal kunnen bekoren!