Dagboek van een klotejaar

In deze roman gaat Saci Lloyd aan de slag met een brandend actueel thema: de energiecrisis en de opwarming van de aarde. Het verhaal speelt zich af in de nabije toekomst, in 2015, een jaar waarin in heel Groot-Brittannië een stroombeperking ingevoerd wordt. De CO2-uitstoot moet met 60% omlaag. Alle mensen ontvingen een energiekaart waarmee ze heel beperkt gebruik kunnen maken van stroom. Wanneer ze bijvoorbeeld een uurtje tv kijken, verliezen ze een blokje op hun energiekaart. Bij elk gezin wordt er ook een energiemeter geplaatst en de elektriciteit valt uit van zodra men de limiet overschrijdt.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van een pubermeisje, Laura, die haar relaas, ondanks de pubergrillen die soms optreden, op een behoorlijk geloofwaardige manier doet. De titel verwijst naar het feit dat we letterlijk getuige zijn van één jaar in het leven van dit meisje, waarin alles veranderde. Voor het eerst kregen ze namelijk die beperkingen opgelegd. Het gebeuren heeft een impact op Laura’s gezin: haar ouders reageren zo verschillend dat ze uit elkaar lijken te groeien en Laura’s zus weigert zich aan te passen, waardoor het gezin een grote boete krijgt.
Maar natuurlijk is energie niet het enige thema van dit boek. Laura is hopeloos verliefd op een buurjongen die haar in het begin niet ziet staan. Maar op het moment dat hij interesse toont, valt het Laura toch minder mee dan gedacht.
De vormgeving van dit boek is zeer sterk; de combinatie van zwart-wit en af en toe kleur (fluoroze) past helemaal bij de sfeer van het verhaal. Laura's houding is niet altijd even positief, maar gaandeweg leert ze te leven met de aanpassingen gedurende haar ‘klotejaar’. Minder geslaagd zijn de vlekken die aangebracht werden in het boek, vermoedelijk om het op een echt notitieschrift te doen lijken.
In werkelijkheid zal 2015 er voor ons misschien nog niet zo extreem uitzien, maar dat maakt dit verhaal niet minder geloofwaardig. Het verhaal is vlot geschreven en vertaald (niet onbelangrijk!) en maakt de lezer eens op een andere manier bewust van de milieuproblematiek.