Delete

Hoe een leven langzaam wordt gewist

Klas 4B van het Dante College is berucht. Wanneer zij een leerkracht viseren, houdt die het meestal niet lang vol. Maar de nieuwe docente Nederlands, Julia de Vries, lijkt een uitzondering. Ze is sociaal, grappig, eerlijk en… ze heeft ook een Facebookaccount. Het lijkt alsof de rust in 4B is weergekeerd met de komst van Julia. Heel de klas kijkt dan ook uit naar de trip naar de Ardennen. Wanneer tijdens deze trip een van de meisjes, Mandy, ’s avonds moet afgevoerd worden (wegens een overdosis), verandert alles voorgoed. Julia is te weten gekomen dat Mauro Mandy aan de drugs geholpen heeft en licht de directie hierover in. Mauro wordt voor drie dagen geschorst. Bovendien is zijn moeder zo furieus dat ze hem aan de deur zet. Vanaf nu keert Mauro zich tegen Julia. Zij zal boeten voor wat ze heeft aangericht. Mauro vindt een geduchte partner in de stille, zwijgzame Peter. Peter lijkt heel goed overweg te kunnen met computers. Hij bedisselt samen met Mauro een plan om Julia het leven zuur te maken. Ze gaan haar leven letterlijk en figuurlijk deleten. Wat Mauro niet weet, is dat Peter dit alles op voorhand al had uitgedokterd. De stille, zwijgzame Peter wordt de spilfiguur waar alles om draait. Hij heeft zichzelf in het spel gewerkt! Een spel waarin hij de hoofdrol speelt en de touwtjes in handen heeft.
In dit boek bekijk je één verhaal vanuit het standpunt van vijf verschillende jongeren, Mauro, Mandy, Rafaël, Ezra en Peter.
Mauro en Ezra groeien allebei op in een probleemgezin. Mauro’s vader en broer zitten in de gevangenis en zelf loopt hij de kantjes eraf.  Zijn relatie met zijn moeder verloopt dan ook heel wrang. Ezra ’s vader is er jaren gelden vandoor gegaan. Haar moeder is depressief en heeft een groot alcoholprobleem. Hierdoor komt de zorg van het gezin op Ezra’s schouders te rusten. Een zorg die haar zwaar weegt. Een zorg die haar al eens heeft doen wegvluchten uit de realiteit door drugs te nemen. Die drugs kan ze via Mauro, een vroegere jeugdvriend, bemachtigen.
Mandy en Rafaël groeien op in een totaal andere wereld. Mandy is het domme, dolverliefde meisje in dit verhaal. Rafaël groeit op in materiële weelde en luxe. Zijn ouders ziet hij bijna niet. Zij vertoeven vaak in het buitenland, waardoor Rafaël aan zijn lot wordt overgelaten en kan doen en laten wat hij wil. Peter is het buitenbeentje. Zijn moeder is bezorgd omdat hij geen vrienden heeft en vaak voor zijn computer zit. Die bezorgdheid blijkt terecht, maar op een andere manier dan zijn moeder durft te vermoeden.
In het eerste deel van het boek word je helemaal meegezogen in het verhaal.  Je krijgt een duidelijk beeld van wat er zich in de hoofden van die vijf pubers afspeelt.  Dat Peter er niet bij hoort en op wraak zint, blijkt snel duidelijk. Wat iets minder doorzichtig is, is de manier waarop Peter toch een plaats bemachtigt binnen dit populaire groepje.
Ik blijf wat op m’n honger zitten vanaf het moment in het verhaal dat de jongeren beginnen Julia het leven zuur te maken. Ik vind het onwaarschijnlijk dat een professionele leerkracht geen mogelijkheden ziet om  het ‘stalkprobleem’ door deze jongeren aan te pakken. Ik had liever ook Julia's kant van het verhaal gekend. Wat speelt er zich in haar hoofd af? Welke stappen onderneemt zij? Kan het echt zo eenvoudig zijn om een volwassene haar leven af te nemen? Te deleten? Dit deel van het verhaal blijft voor mij iets te oppervlakkig, te simpel uitgewerkt om realistisch over te komen.  
Ik heb het boek wel met plezier gelezen en ik ben er zeker van de het jonge adolescenten zal aanspreken. Zowel qua in houd als qua vormgeving!.