Dood zijn is dat voor altijd?

En alle andere vragen van kinderen over de dood

Over doodgaan en rouwen zijn recent heel wat goede boeken verschenen. Toch is het boek ‘Dood zijn is dat voor altijd?’ een waardevolle nieuwkomer. Een breed spectrum aan kindervragen komt aan bod. Van ‘Is een begraafplaats vies en eng? ’ over ‘ Lig je in je blootje in de kist‘ tot ‘gaat dat verdriet ooit over?’. Pijnlijkere vragen als ’Waarom doen sommige mensen andere mensen dood? ‘ worden niet uit de weggegaan.

Volwassenen weten, volgens de auteur, niet altijd wat ze moeten antwoorden op vragen van kinderen, dus gaan kinderen zelf op zoek naar antwoorden, en die antwoorden zijn niet altijd juist. In dit boek vinden kinderen wel antwoorden. De antwoorden in het boek zijn weldoordacht, eerlijk en respectvol. De auteur, die werkt als therapeute en rouwdeskundige, heeft duidelijk kennis van zaken.  Kinderen worden niet onderschat. Aan de rechterkant van de pagina worden tips gegeven. De kinderen krijgen steeds het advies om ook met hun ouders of een andere volwassene te praten over hun vragen. Dit is nodig want de antwoorden in het boek zijn niet altijd makkelijk.

Dood zijn is dat voor altijd is een naslagwerk. Een boek om in stukjes te lezen, om in op te zoeken wanneer je met een vraag zit. De begrippenlijst achteraan in het boek en de lijst met ondersteunende boeken en websites zijn een mooie surplus.

Dit boek met antwoorden voor kinderen is nodig. Het hoort dan ook een plaats te krijgen in elke bibliotheek en in iedere rouwkoffer. Maar zal een kind dit boek zelf vastgrijpen? Kinderen vinden in de inhoudstafel niet makkelijk hun weg. Vragen over zelfdoding staan bijvoorbeeld onder de titel ‘dramatische overlijdens’. Een overzicht van de vragen zou bruikbaarder zijn. Het boek is vooral geschikt voor volwassenen die er samen met kinderen in kunnen lezen en zo een gesprek kunnen aanknopen over de dood.