Engel van hier en daar

Troosten bij een onpeilbaar verdriet, dat is wat Engel van hier en daar wil doen. En de boodschap komt over: ook als iemand er niet meer is, kun je de herinnering levend houden als je gelooft dat het goed met hem of haar gaat.
Zonder het woord ‘hemel’ te noemen, begint en eindigt het verhaal er wel, wat aan het leven een hoopvolle cirkelstructuur geeft. Chrisje woont aanvankelijk in de wolken als een engel, compleet met vleugels. Van God is geen sprake, wel van Stien, "een oude ziel, en haar beste vriendin". Die geeft haar goede raad als ze eenmaal klaar is om naar de aarde te gaan en een rugzakje "met een schrift vol uitdagingen en een flink pak talenten om al je problemen aan te kunnen." Ze krijgt lieve ouders, drie leuke zussen en alles waar ze op gehoopt heeft. Maar dan wordt Chrisje ziek en kan ze de talenten uit haar rugzakje heel goed gebruiken, vooral moed en doorzettingsvermogen.
Het verhaal is overduidelijk goed bedoeld, zo goed dat het bij momenten zweverig wordt. Zowel in de hemel als op aarde blijkt iedereen heel erg lief. Zwarte gedachten van woede, onbegrip of frustratie krijgen geen kans. Woorden als ‘veilig’, ‘prachtig’ of ‘gelukkig’ domineren zo sterk dat de tekst soms wat kleurloos wordt en zelden echt aangrijpt. Anderzijds verliest de auteur zich nergens in opgeklopt sentiment. Een enkele keer licht de tekst toch op door een woordspeling ("Knap als ik hiervan opknap") of een passend beeld ("Juist nu ze zo ziek was, voelde ze hun liefde als een warme deken om zich heen").
De illustraties zijn even intiem en ijl als de tekst. De kinderlijk naïeve stijl past bij het verhaal, met veel roze en warmte, waardoor zelfs Chrisjes sterfbed rustgevend is. Alleen in het ziekenhuis, met Chrisje klein en ineengedoken op haar bed, voel je als kijker iets van haar verlatenheid en pijn. Het kleurgebruik is even sober als functioneel. Behalve veel roze op wangen en achtergronden, valt het blauw op voor de hemel en het groen van de hoop als Chrisje ziek is.
Ook al had de verwoording krachtiger gemogen, 'Engel van hier en daar' kan door de soberheid in tekst en beeld wel een aanzet bieden om te troosten en gevoelens bespreekbaar te maken als een kind sterft. Een deel van de opbrengst van het boek gaat naar de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker.