Feest!

‘Feest!’ vertelt het verhaal van een aantal jongeren die een feest voorbereiden. Sommigen zijn uitgenodigd, anderen niet, sommigen hebben zin om te gaan en anderen niet. De sfeer is ophitsend en het wordt al snel duidelijk dat iedereen erbij moét zijn.
Elk hoofdstuk geeft de situatie weer door de ogen van een ander personage. Myrna is een beetje de centrale figuur, zij komt het vaakst aan bod, gevolgd door Taco. Michiel, Yona, Oscar, Nadia en Engel hebben evenveel hoofdstukken op hun conto staan en Sterre, Kathrania en Romeo het minst. De hoofdstukken zijn zeer kort. Door deze steeds wisselende invalshoeken en vaak sterk van elkaar verschillende standpunten is het onmogelijk je als lezer in te leven. Wel krijg je daardoor onmiddellijk een zicht op de verschillende personages, hun gedachten en gevoelens en verhoudingen ten opzichte van elkaar. Wat de ene persoon zegt, wordt door de ander net iets anders begrepen dan bedoeld. Je komt te weten wie welke interpretatie geeft aan een blik of aanraking en wie jaloers of verliefd is op wie. Herkenbaar en confronterend.
Het hele verhaal eindigt in een feest waarop veel gedronken, maar ook gedeald wordt. Eén van de jongeren komt om het leven en daar houdt het verhaal erg abrupt op. Het boek eindigt met de vraag. “Moest het feest zo aflopen? Of had het ook anders kunnen gaan? Lees je liever een ander einde dan kan je naar de website van de uitgever of de auteur.” Wat krijgen we nu? Dat ik als lezer niet zo heel blij ben met het boek dat ik zonet heb uitgelezen, tot daar aan toe, maar dat ook uitgever en auteur er niet blij mee zijn en zelf een alternatief voorstellen ...
Misschien kan er ook een alternatief voorgesteld worden voor de storende uitdrukkingen, afkortingen en schuttingtaal, of horen ‘bitch’ en ‘fok’ tegenwoordig ook al thuis in de jongerenbibliotheek?