Gideons reizen

Zeven jaar geleden stierf Gideons moeder. Nu is Gideon zelf opgenomen in het ziekenhuis en ziet het ernaar uit dat hij net als zijn moeder aan zijn ziekte zal sterven. Tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis leert hij Ramzan kennen. Ramzan is een arme boerenjongen. Het contrast met Gideons luxeleventje is groot. Toch groeien beide jongeren naar elkaar toe en ontstaat er een hechte vriendschap. Duc Anderson, de vader van Gideon, verdient goed geld als beroemde schilder. Hij besluit om Ramzan een steuntje in de rug te geven en zijn studies te betalen. Zo kan Ramzan zijn droom om dokter te worden realiseren.
Wanneer wonder boven wonder ook Gideon geneest, beslissen vader en zoon om hun rijkdom te delen met anderen. Waar ter wereld  ze ook komen, gaat Gideon op zoek naar een kind dat hij gelukkig kan maken met een stukje van zijn rijkdom. En zo beginnen vader en zoon aan een spannende reis die hen in ruil voor hun materiële rijkdom heel veel levenservaring en levenswijsheid zal schenken.
Auteur An Rutgers van der Loeff pende heel beeldend haar verhaal neer. Door haar woorden kan je als het ware een kijkje nemen in een stuk andere wereld, een andere cultuur. Doorheen de verhalen word je geconfronteerd met de kloof tussen arm en rijk. De auteur kaart thema’s aan zoals kinderarbeid, armoede, vrouwenhandel. Ze behandelt de thema’s in verhalen die voor kinderen leesbaar en herkenbaar kunnen zijn.
Het is een reisverhaal dat vlot leest, rustig voortkabbelt en af en toe meer spannende momenten kent.  Bijvoorbeeld wanneer Gideon zich tijdens een storm in het water laat vallen zodat hij door zijn vriend gered kan worden. Achter deze schijnbaar dwaze daad, zit een grondige reden.
Naast het reizen naar de verschillende werelddelen, maken vader een zoon ook een persoonlijke reis. Tijdens hun avonturen leren ze elkaar beter kennen en groeien ze naar elkaar toe. Vader Duc die het reizen in zijn bloed heeft, komt tot de vaststelling dat zijn zoon op dit moment in zijn leven meer vaste grond onder zijn voeten nodig heeft. Samen gaan ze op zoek naar een gulden middenweg.
Dit verhaal is misschien niet het meest spannende, avontuurlijkste verhaal dat ik gelezen heb maar het doet je wel stilstaan bij de kleine dingen van het leven. Of het jongeren zal aanspreken weet ik niet. De kaft is ook niet de meest uitnodigende kaft voor de leeftijdsgroep waarvoor het bedoeld is.
Dit boek, dat dateert van 1960, is echt wel een klassieker te noemen. Een klassieker die wel op elk schoollijstje te vinden zal zijn, en niet onterecht.