Het vrolijke vaginaboekje

In dit kleine, roze boekje vind je allerlei weetjes over de vagina. Welke namen verzinnen meisjes voor hun vagina? Wat denken jongens erover? Hoe kijken mensen uit andere culturen ernaar? Hoe dachten ze er vroeger over? Wat is menstrueren? …
Achteraan in het boek vind je ook een lijst met nuttige, Nederlandse en Belgische, adressen indien je na het lezen van dit boek met vragen of twijfel mocht zitten.
Met twijfels zit ik wel, na het lezen van dit boek. En vrolijk ben ik er ook al niet van geworden. De kaft, met zijn leuke vaginafiguurtjes op getekend, had mij nochtans warm gemaakt voor de inhoud. Maar deze stelde me enigszins teleur. Vooral omdat er op de achterzijde van het boek aangegeven wordt dat het boek geschikt is voor kinderen vanaf negen jaar! Zowel de inhoud als de vormgeving voldoen voor mij niet om deze leeftijdsgroep aan te spreken. Inhoudelijk kom je heel veel te weten over de vagina. Maar de informatie wordt in een doorlopende tekst, weliswaar met onderverdelingen, voorgeschoteld. Ook het taalgebruik is niet aangepast aan onze jonge lezers. Het is af en toe zelfs zwaar en beladen. Ik weet niet of een negenjarige er baat bij heeft te weten dat in Japan, in de vorige eeuw, sushi op een naakt vrouwenlichaam werd geserveerd. En dat je je macht kon tonen door met je eetstokje in het vrouwelijk geslachtsdeel te prikken.
Ik had dit boekje veel vrolijker, luchtiger en kleurrijker verwacht.
De prenten kunnen mij ook niet altijd bekoren. Zo zie je wel heel duidelijk een tekening van een meisje dat met haar hand in haar broekje zit, maar als het om de vagina zelf gaat, staan er slechts enkele onduidelijke penstreken op het papier.
Het is een leuk boek om als volwassene eens te doorbladeren. Er staan zeker dingen in jij nog niet wist. Maar voor kinderen van negen jaar raad ik dit boekje niet aan.