Jakkie jammie!

Lekker en gezond eten door en voor kinderen

De mooie lay-out laat dit boekje meteen opvallen. Aantrekkelijk gekleurde tabbladen delen het boek op in hoofdstukken: 'Voor je aan de slag gaat', 'Kleine honger', 'Grote honger', 'Zoete honger' en 'Honger achteraf'. Elk hoofdstuk bevat gerechten die variëren op een klassiek gerecht, andere lijken behoorlijk origineel. Groenten en fruit worden op een intelligente manier in het eten verwerkt, vaak op zo’n manier dat hun aanwezigheid niet echt opvalt. Het is immers de bedoeling van de kok, Guy van Cauteren, om gezonde gerechten voor te schotelen. Het resultaat van elk recept wordt door een foto weergegeven. Maar vaak zijn er ook smullende kinderen te zien. Een helpende hand van een volwassene is meestal wel gewenst, want hoewel de uitleg steeds eenvoudig is, is het taalgebruik soms iets te moeilijk voor het doorsnee kind (sudderen, dressing, homogeen mengsel, vijzel, …). Na een aantal keertjes zal dat waarschijnlijk geen problemen meer opleveren en is de kleine kok helemaal wegwijs gemaakt in de taal der etenswaren. Af en toe staat er expliciet bij dat er hulp moet worden gevraagd aan een volwassene of grote zus/broer. In gekleurde 'ballonnetjes' staan er her en der citaten van kinderen over eten, over wat ze lekker vinden en wat juist niet. Deze citaten maken het boekje levensecht. Ze tonen aan dat je niet alles moet lusten, maar dat je wel veel kan lusten als je nieuwe dingen durft leren kennen. En laat dat nu net een van de bedoelingen van de Week van de Smaak zijn, die samen met Eetiket en de Gezinsbond achter de verwezenlijking van dit kookboekje staat. Een smakelijk boekje voor jong keukengeweld!