Jungleboek

Aby Hartog herschreef de oorspronkelijke versie van Rudyard Kipling. De verhalen werden ingekort, gemoderniseerd, minder langdradig gemaakt, minder moralistisch en ook minder gewelddadig. Een hele klus om dit te doen voor deze jonge doelgroep. Toch is ze er behoorlijk in geslaagd.
We volgen Mowgli, een jongetje dat door wolven in de Indiase jungle wordt opgevoed, doorheen acht avontuurlijke verhalen. Mowgli leert verschillende dierentalen spreken, hij heeft enkele geduchte roofdieren onder zijn vrienden en heeft meer dan eens af te rekenen met Shere Kahn, de wrede tijger. Baloe, de beer, neemt Mowgli regelmatig mee op pad en leert hem alles wat hij moet weten om te overleven in de jungle. Bagheera, de zwarte panter, vergezelt hen en houdt een oogje in het zeil. Ook Ka, de slang, gaat vaak mee. Samen proberen ze Mowgli zo goed mogelijk te beschermen tegen alle mogelijke gevaren. Maar het grootste gevaar blijkt niet van de dieren te komen, maar van Mowgli’s soortgenoot: de mens. De vraag dringt zich op: hoort een mensenkind wel thuis in de jungle? Wordt het niet stilaan tijd dat Mowgli zich gedraagt als een mens en terugkeert naar zijn eigen soort?
‘Jungleboek’ bevat veel mooie, sfeervolle tekeningen van de hand van Helen van Vliet. De figuren zijn geschetst in losse, zwarte lijnen, die dan ingevuld werden met zachte aardetinten. Het geheel is gedrukt op grauw papier en oogt bijzonder aangenaam.
Voor jonge kinderen is dit toch nog een hele brok: de eigennamen zijn niet gemakkelijk, er is veel dialoog en de tekst is erg uitgebreid.
Grote uitgave met een uitnodigende omslag. Achteraan het boek nog een nawoord van de schrijver met daarin een schets van Kipling en een verantwoording van het herschrijven van zijn verhalen.