Kunstworkshops voor kinderen

Hervé Tullet is met dit boek zeker niet aan zijn debuut toe. Hij heeft meer dan zeventig kunstboeken voor kinderen op zijn naam staan. Hij is niet alleen auteur over kunst, maar ook kunst-maker. Of liever, hij inspireert anderen om tot kunst te komen. Zo geeft hij workshops aan groepen mensen over de hele wereld. In ‘Kunstworkshops voor kinderen’ krijg je van enkele van zijn favoriete workshops een hands-on instructie, waar je zo mee aan de slag kan. In zijn welkomstwoord vertelt Hervé dat het maken van kunst vertrekt vanuit het principe dat kunst het middel is, en niet het eindresultaat. Het belangrijkste is dat kinderen de energie van het creëren ervaren. Door te experimenteren met materiaal, techniek en tempo komen ze tot onverwachte resultaten. Het plezier en de energie die het proces met zich meebrengt is de kunst waarnaar gestreefd wordt. Als leider is het jouw taak die energie te stimuleren, te leiden en te zien wanneer het goed is. Ben je aan je debuut toe? Geen probleem, je wordt voorzien van een hele hoop praktische tips die je meteen op weg helpen. 

De elf workshops zijn telkens voor vier tot vierenveertig deelnemers (meer mag uiteraard ook) en zijn steeds opgebouwd volgens hetzelfde stramien. In de voorbereiding worden de beginsituatie en het materiaal beschreven. Hervé werkt niet met lijstjes maar met een doorlopende tekst. Dat wekt de indruk dat je een verhaaltje leest, wat leuk is. Maar een lijstje is soms ook wel gewoon handig. De workshop zelf wordt stap voor stap begeleid. De mondelinge instructies die de leider aan de groep geeft zijn telkens in het vet gedrukt en bestaan uit korte, duidelijke zinnen. Tussen die instructies staat hoe Hervé zelf reageert op wat er gebeurt. Hoe stimuleert hij kinderen om verder te gaan? Hoe krijgt hij meer dynamiek in het proces? Als je zelf niet zo creatief bent ingesteld, kan je de opdrachten gewoon overnemen. Het is natuurlijk ook toegestaan je eigen versie te gebruiken!

Bij elke workshop geeft Hervé ook een aantal variaties op de thema’s mee. Bedoeling is dat je de workshop een keertje uitprobeert en dan aanpast naar je eigen ervaring en gevoel. Alle workshops zijn zeer laagdrempelig. Iedereen kan eraan deelnemen en alles is goed. Op de linkerpagina krijg je de titel en een korte beschrijving van het werk. Ook hier wordt eerder de dynamiek van het proces beschreven dan het uiteindelijke resultaat. De eigenlijke instructies zijn op witte pagina’s gedrukt die als het ware op het kunstwerk in kwestie liggen. Al die prachtige kunstwerken geven je een idee van wat je kan verwachten en zijn ook gewoon erg mooi om naar te kijken. De vele krabbels doorheen de tekst en in de kantlijn wekken de indruk dat het om een kladversie gaat uit een notablok en maken het geheel van het boek erg dynamisch. Tot slot volgt er nog een mooi essay door Sophie Van der Linden (auteur, redacteur, kinderboekenrecensent) over de workshops van Hervé Tullet. Als lezer wordt je zin om erin te vliegen alleen maar groter! Helemaal achteraan vinden we nog een aantal pagina’s met mooie foto’s van zijn workshops. Je kan de elf uit het boek zo herkennen. Als je al deze workshops hebt uitgetest, daagt Hervé je uit om zelf te verzinnen en verder te gaan. Een mooi einde aan dit inspirerende boek. Of is het net een begin? Mijn vingers jeuken al om ermee aan de slag te gaan!