Lannoo's grote encyclopledie van de ruimte

'Lannoo's grote encyclopedie van de ruimte' is, zoals de titel al suggereert, een lijvig naslagwerk over alles wat met ons heelal te maken heeft. Deze boeiende encyclopedie trekt vooral tieners en volwassenen aan omwille van de machtige 3D-computeranimaties en prachtige foto’s die in onze ruimte genomen zijn (met dank aan de Hubble-ruimtetelescoop). Dat je al deze schoonheid in je handen kan houden, maakt dit boek zoveel meer dan zo maar wat pagina's op het internet. De tikfoutjes of onvolledige zinnen vergeef ik dan ook graag.
Het boek is onderverdeeld in zes grote categorieën: het zonnestelsel, sterren, sterrenstelsels, de ruimte verkennen, de nachtelijke hemel en referenties. In elk van deze delen wordt gestart met een breed kader om van daaruit specifieker in te zoemen op de verschillende delen van onze ruimte. Vaak word je visueel geprikkeld door de prachtige foto’s, tekeningen of animaties en kan je info gaan vergaren over het thema via de korte tekstjes die her en der over de pagina verspreid zijn. Op deze manier wordt de aandacht van de jonge lezer zeker bij het boek gehouden. In de koptekst (boven de lijn) werden er op elke pagina cijferweetjes over het specifieke onderwerp gebundeld. Heerlijk om mee uit te pakken tijdens een spreekbeurt of op café ... als er door de veelheid aan informatie tenminste iets blijft hangen. Achteraan sluiten een verklarende woordenlijst en een register dit boek af.
Dit boek heeft mij zeker op een aangename manier wat bijgeleerd over de ruimte. Dat het zo vlot las, kwam doordat er niet veel doorlopende tekst in dit boek  te vinden is. Omdat het boek zo groot is van formaat, kom je toch heel wat te weten. Vaak zou hier echter  nog dieper op ingegaan kunnen worden. Hierdoor is het geen boek voor beginners. Voor hen roept het soms zelfs meer vragen op dan dat het antwoorden geeft. Gelukkig is er dan het internet om één en ander op te zoeken. Dat heb ik dan ook gedaan om bepaalde dingen beter te begrijpen. Bepaalde delen zijn ook interessanter dan andere. Zo kon ‘de nachtelijke hemel’ mij persoonlijk weinig boeien. Het is een opsomming van de verschillende sterrenbeelden die je op het noordelijk of het zuidelijk halfrond kan tegenkomen. In dit opzicht kon het boek, wat mij betreft, niet op tegen de alomtegenwoordige apps die je via je smartphone naar de hemel leren kijken. Het moet echter gezegd dat ik ook bijleerde uit dit laatste deel.