Luka en het Levensvuur

Luka, de zoon van een beroemde verhalenverteller, wil zijn vader redden uit de diepe slaap waarin hij verzonken is. Geholpen door vrienden maar ook tegengewerkt door verschillende vijanden begint hij een onvoorstelbare tocht op zoek naar het brandende levensvuur. Tijdens zijn tocht komt hij echter ook allerlei zaken tegen waarover hij reeds gehoord heeft in de verhalen van zijn vader en elementen die hij kent uit videogames en films. Door de verschillende levels heen moet Luka zoveel mogelijk levens proberen te bewaren en te winnen.
'Luka en het Levensvuur' leest als een verhaal dat door een verhalenverteller zoals Luka's vader verteld wordt. Verhalen en personages van vroeger en nu worden verweven tot een uniek geheel. Een zwak punt aan het boek is wel dat soms de oplossingen voor problemen al te letterlijk uit de lucht komen vallen, zoals eten bij honger en een deken bij kou.  Voor de ervaren lezer zijn de verwijzingen naar Romeinse en Griekse goden en elementen uit de wereldliteratuur boeiend, voor wie hier minder vanaf weet zijn deze elementen zeker niet storend. Er komen ook veel zaken met een dubbele betekenis in het boek voor, maar je hoeft deze niet per se op te merken om het verhaal te kunnen volgen. Ze geven echter ook wel een meerwaarde voor wie ze wel doorheeft.
Het verhaal linken aan de wereld van games en sciencefictionfilms is heel origineel en zorgt er ook voor dat heden, verleden en toekomst compleet door elkaar lopen. Boeiend aan het boek is ook het voortdurend spelen met de tijd. Heel mooi is de ervaring van de draaikolk waar drie maal  na elkaar dezelfde gebeurtenis met dezelfde woorden wordt verteld. Dit is een heel krachtig beeld in het boek.
Er worden echter zodanig veel zaken bij betrokken dat je soms door het bos de bomen niet meer ziet. Soms is het verhaal echt wel overdadig. Bijgevolg is dit jeugdboek ook voor volwassenen zeer aangename lectuur. Soms twijfel je er zelfs aan of dit echt een jeugdboek is of eerder een verhaal voor volwassenen.