Olimillimeter en Megamond

Voorleesverhalen en rituelen die doen groeien

Op het eerste gezicht kan het contrast tussen Olimillimeter en Megamond niet groter zijn. Olimillimeter is maar één millimeter bij één millimeter bij één millimeter, terwijl Megamond zo reusachtig groot is dat zijn hoofd tot ver boven de bomen reikt. Toch zullen ze veel voor elkaar betekenen.

Dit boek heeft letterlijk twee insteken: we kunnen beginnen met het verhaal van Megamond om daarna het boek om te draaien voor Olimillimeters ervaringen (of omgekeerd natuurlijk). Ze ontmoeten elkaar letterlijk in het midden, dat is knap gedaan. Het is aan te raden om te starten met Megamond. Het is het beste deel met een bijzonder aangrijpend begin, en de betekenis van de ondertitel Voorleesverhalen en rituelen die doen groeien wordt meteen duidelijk. Megamond is zo groot geworden door het grote verdriet om zijn overleden papa. Hij worstelt sindsdien met een hart dat op slot is, en vraagt in de winkel met troostdingen of “ze ook Papamondi’s verkopen”. Die sterke aanhef kan zich helaas niet helemaal doorzetten. Olimillimeter reikt hem subtiel andere perspectieven aan. Door haar zachte aanwezigheid begint hij kleiner te worden en open te bloeien. Ook Olimillimeter heeft Megamond nodig, meer dan ze zelf beseft.

Auteur Barbara Raes reikt woorden, beelden en rituelen aan om met een breed scala aan gevoelens om te gaan, zoals verdriet, afscheid nemen, piekeren en keuzestress en bang zijn. Elk hoofdstuk wordt afgerond met een ritueelrecept, denk aan de bekende koesterdoos, een veerkrachtveertje voor een wens of een furiefles bij boosheid. Sommige beelden zijn origineel en blijven bij, bijvoorbeeld de winkel met troostdingen en gemis dat als een smeltende sneeuwman is.
Dit boek ligt in het verlengde van Raes’ werk rond kunst, zorg en rituelen. 

Is dit dan een therapeutisch boek? Professionele begeleiders als therapeuten en leerkrachten maar ook ouders kunnen zeker met dit gelaagde en intieme boek aan de slag. Kinderen kunnen er de betekenis in vinden die op dat moment het best bij hen past, maar het kan ook als gewoon verhaal voorgelezen worden, bijvoorbeeld zonder ritueelrecept. Olimillimeter en Megamond zijn fantasiefiguren met een grote betekenis, een beetje zoals poppen en knuffels die wel onder woorden kunnen brengen wat het kind nog niet kan of durft. Het duo maakt de onderwerpen op die manier ook minder zwaar.

De bijzondere fantasiewereld wordt door Kristof Devos prachtig verbeeld. Millimeterpapier is een essentieel grafisch element, van het minuscule rokje van Olimillimeter tot de machtige bergen. Ook over het kleurgebruik is goed nagedacht. De rituele recepten staan op zachte pastelroze pagina’s terwijl Megamonds ervaringen donkergekleurd zijn. Olimillimeter zelf is een schattig kubusmeisje met een opvallende haarbos in fluoroze. Hoe ze van de berg afdondert en hun ontmoeting in het stralende midden is visueel heel sterk. Bij dit boek ging auteur noch illustrator over één nacht ijs, dat is wel duidelijk.