Secret Scouts en de verloren Leonardo

De Secret Scouts bestaan uit de zussen Sophie en Lisa en hun buurjongens Tom en Jack. Op een dag krijgen ze van hun bejaarde buurvrouw, mevrouw Zemel, een vreemde schets. De vader van de zussen is kunsthistoricus en ze gaan bij hem te rade. Al vlug rijst het vermoeden dat de schets wel eens van Leonardo da Vinci zou kunnen zijn. Ook ontdekken ze bij toeval in hun eigen huis een geheime kamer, met daarin een vreemd toestel en een heel erg oud boek. De toon is meteen gezet en de spannende gebeurtenissen volgen elkaar op. Ze krijgen via een vriend van hun papa nog extra hulp. Het vreemde toestel blijkt een soort teletijdmachine te zijn. De Secret Scouts gaan op speurtocht in de tijd en slagen daar wonderwel in. Ze kunnen enkele mysteries ontrafelen en krijgen zelfs de kans om de geschiedenis te wijzigen, maar zijn pienter genoeg om dat niet te doen. Zo maken ze met Leonardo de afspraak om de engel op ‘De Aankondiging’ met niet-loodhoudende verf te schilderen, zodat ze zeker zijn van hun tijdreis.
De kinderen komen in Florence terecht, tijdens de Renaissance. Als lezer kom je heel wat te weten over deze tijd, zoals details over het dagelijkse leven, de sociale contacten en de manier waarop mensen hun vrije tijd invulden. Voor de personages is het niet eenvoudig, maar dankzij de smartphone van Sophie slagen ze zich door alles heen. Ook in omgekeerde richting is het interessant: voor Leonardo da Vinci zijn de telefoon, de lader, de vele apps ongelooflijk interessant en dit alles prikkelt zijn briljante brein enorm.
Het contrast tussen het heden en de Renaissance is groot, maar dat maakt het net zo boeiend. De technologie evolueert trouwens zo razendsnel, dat de kinderen niet eens weten wat een floppy disk is, een schijfje dat in de jaren '90 gebruikt werd als opslagmedium. Op de één of andere manier is Leonardo er in geslaagd om ook een tijdreis te maken en hij heeft zijn relaas op een floppy disk bewaard. Als de kinderen in de bibliotheek het bestand op de floppy disk weten te openen, worden ze betrapt en daar eindigt deel 1 in deze nieuwe serie.
Oudere lezers of volwassenen zullen dit verhaal ook wel kunnen smaken. Zo zijn er veel historische weetjes en verwijzingen in verwerkt en worden er grapjes gemaakt. Sophie en Lisa hebben de Italianen het recept van spaghetti Bolognaise aan de hand gedaan; Lisa zou model gestaan hebben voor de Mona Lisa en meteen wordt de ongelijke achtergrond in het schilderij geweten aan het gebrek aan kennis van Photoshop van Leonardo; de verdwenen Leonardo krijgt opnieuw vorm, enz.
Aan het eind van het boek blijf je met heel wat vragen zitten. Welke rol spelen mevrouw Zemel en haar wezel? Waar ging Leonardo naartoe met de tijdmachine? Wie was de man die bij hem was en die zichtbaar was op het bestand op de floppy disk? Waarom dringt Leonardo erop aan om nog een tijdreis te maken? Je kijkt in ieder geval al reikhalzend uit naar het volgende deel.
Het verhaal leest heel vlot weg. De vier hoofdpersonages zijn goed neergezet en maken het voor de lezer haalbaar om zich met één van hen te identificeren. Hoewel het boek in het begin net iets te beschrijvend is, komt het gaandeweg goed op gang en zit je meteen helemaal in het avontuur. Je beseft best als lezer dat het er regelmatig wat over is en verre van realistisch, toch leg je dat gemakkelijk naast je neer. De goede mix tussen fantasie, kunst en geschiedenis doet wat denken aan Thea Beckman, hoewel de schrijverskwaliteiten van het schrijversechtpaar Kind Kind zich (nog) niet kunnen meten met die van Beckman. Toch is ‘Secret Scouts’ een aanrader, vooral omdat het zeer beeldend geschreven is.