Snoep - goed

over smaakbommen en andere gezonde snacks

Met dit boek benadrukt Frank Fol het belang van groenten en fruit in de voeding en richt hij zich in de eerste plaats tot kinderen. Tweeëntwintig recepten werden gegroepeerd in zeven smaakeilanden, voorzien van frisse titels. In een eerste smaakeiland, ‘de smaakbommen’ worden door Fol explosieve snacks voorgesteld. Een potje wordt gevuld met 25 gram groente- of fruitsaus met daarop 75 gram gestoomde of gegaarde groenten of verse fruitsnippers. Deze ‘smaakbom’ bevat volgens de kok minstens één derde van de aanbevolen dagelijkse portie groente en fruit. Daardoor vormt deze snack een aanbevolen tussendoortje of aanvulling bij de boterham en meteen ook een onderdeel van een evenwichtige voeding. Ook de andere voorstellen sluiten aan bij deze gezonde eet- en levenswijze. Drinksnoeps zijn al dan niet gemixte soepen. Harlekijncocktails lijken op milkshakes van groenten en fruit zonder roomijs. Ijsplaneten bevatten ijsjes op basis van eerder ongewone combinaties van groenten en fruit zoals spinazie-wortel–kokos of perzik–spinazie. Een wushi is een wrap die voor het oprollen en in schijfjes versnijden, werd opgevuld met groenten of fruit op een smeersel van magere verse kaas of een groente- en fruitsaus. Die groente- en fruitsauzen vormen in de meeste recepten een belangrijk onderdeel. Vooral bij de telramen, gewone fruitbrochettes, en de familiebuffetten die bestaan uit gewone groenten, knackers en fruit vormen deze voorgestelde sauzen, légumaises de variant. Een légumaise lijkt op mayonaise maar is gemaakt op basis van veel gezonde groenten. Een légumaise is ook arm aan verzadigde vetten. Maar hoe je deze légumaise bereidt, vertelt het boek niet. Na twee pagina’s waarin korte toelichtingen over verschillende groenten en fruit te vinden zijn, verwijst de auteur naar zijn website. Deze vertelt niet hoe je de légumaise, noch zijn variant op basis van fruit, de zoete pesto, maakt. Ze werden door de auteur/kok gemaakt en zijn in winkelrekken terug te vinden. Met dit verzorgd uitgegeven boek geeft Frank Fol aan de hand van weinig originele recepten het belang van een goede voeding en zelf ontworpen commerciële producten verdeelde aandacht.