Stapelgek / Help ik heb de babyblues

Twee titels uit de superdiverse reeks van Studio Sesam. Dat betekent twee omkeerprentenboeken in één stevige kaft. In het ene verhaal tref je Max. Max is stapelgek op stapelen. Hij stapelt alles. Het stapelen geeft hem een opgeruimd gevoel. Wat hij echter niet in de gaten heeft, is dat niet iedereen daar zo opgezet mee is. Wanneer hij op een dag een stapelverbod krijgt van de burgemeester, trekt hij zich ongelukkig en onbegrepen terug. Tot een zware storm ervoor zorgt dat de stapelhulp van Max wel eens heel nuttig zou kunnen zijn.

In dit verhaal lopen tekst en illustraties in elkaar over. Het beeld van de mensen, die kriskras door elkaar lopen, maakt de chaos die Max daarbij voelt heel aanschouwelijk. Dat Max niet doorheeft dat zijn omgeving de nood aan stapelen niet begrijpt, is duidelijk af te lezen van de mimiek van de stadsbewoners en ook van de gelaatsuitdrukking van de nietsvermoedende Max. Wie tussen de regels leest, vermoedt wellicht een tikkeltje autisme. Dat wordt nergens benoemd. Wel slagen auteur en illustrator erin om dankzij het uitvergroten en het hanteren van een flinke dosis humor Max’ zogenaamde probleem scherp te stellen en tegelijkertijd ook te relativeren. Een stapelkunstsuggestie en een korte quiz sluiten aan bij het verhaal.

Het tweede verhaal beschrijft de gevoelens van Lily. Sinds ze een broertje kreeg, lijkt het wel alsof alle aandacht en liefde nu alleen nog voor de kleine Edo gelden. Wat ze ook probeert, niemand lijkt haar nog te zien. Tot ze samen in het bad belanden en een overvloedige blauwe schuimmassa de ogen van Lily’s ouders zachtjes opent. Naast het herkenbare gevoel van Lily tref je ook Indonesisch-Surinaamse invloeden aan in dit verhaal. De kleurrijke illustraties accentueren dit culturele aspect. Als aanvulling is er een recept om gevulde monstereitjes te maken.

In beide verhalen verschillen zowel inhoud als stijl van illustreren erg van elkaar. Maar beide verhalen stralen wel dezelfde sfeer uit: een begripvolle sfeer waarin diversiteit zichtbaar wordt gemaakt en heel toegankelijk zijn weg vindt naar een breed lezerspubliek.