Tobias en de Meetjesmobiel

In dit boek, uitgegeven door Erfgoedcel Meetjesland en Comeet, leren we de familie Paelinck kennen. Deze familie woont in de streek Meetjesland (Oost-Vlaanderen), een streek die men via dit boek in de kijker wil zetten.
Tobias Paelinck heeft vakantie en zijn nichtje Anne-Sophie komt op bezoek. Er bestaan geen grotere tegenpolen dan Anne-Sophie en Tobias, wat onoverkomelijk inhoudt dat ze niet altijd even goed opschieten met elkaar. Anne-Sophie (met de veelzeggende achternaam ‘Van der Stoefere’) past helemaal niet in het traditionele gezin van palingvisser Frans Paelinck (ongetwijfeld een woordspelletje).
Ze is een echt stadskind dat helemaal niet houdt van groene wandelingen en historische verhalen. Maar Meetje Mie, de mater familias van het gezin, laat zich niet zo gauw afschepen en vuurt het ene na het andere verhaal op haar af. Vader Paelinck haalt zijn meetjesmobiel van de zolder en samen trekken ze van het ene dorp naar het andere.
Erfgoedcel Meetjesland omschrijft dit boek als een ‘lees- en doeboek’. Het boek bevat een aantal versjes en liedjes, maar ook recepten uit het Meetjesland. Het is vooral interessant voor kinderen uit de streek, of als introductie voor leerlingen die er bijvoorbeeld op bosklassen gaan.
De tekeningen zijn onder andere met behulp van de alomtegenwoordige collagetechniek gemaakt maar de personages zijn niet zo geslaagd. Verder is het boek vormgegeven als een soort infogids; bijvoorbeeld wanneer een verhaal aangekondigd wordt, staat de titel vetgedrukt in de lopende tekst. Ook de kadertjes met informatie of korte weetjes geven het boek de allures van een toeristische gids.
Do Van Ranst weet hoe hij jongeren moet aanspreken, maar het materiaal waar hij hiermee moet werken is nu eenmaal iets minder toegankelijk. Dat neemt niet weg dat ‘Tobias en de meetjesmobiel’ een verdienstelijke poging is om kinderen en jongeren wat dichter bij hun erfgoed te brengen.