Verkocht

Yaqub wordt als hij vier jaar is door zijn vader verkocht om kamelenracer te worden, ergens in de Verenigde Arabische Emiraten. Als hij wint kan hij veel geld verdienen, is hem beloofd, maar de werkelijkheid is anders. Gelukkig leert hij Zareena kennen; samen dromen ze ervan om terug te keren naar huis. Het leven in de woestijn is hels en ontsnappen bijna onmogelijk, maar ze houden de hoop levend.
In een eenvoudige taal schetst de auteur hoe kinderen uitgebuit en mishandeld worden tot vermaak van volwassenen. De illustraties van Philip Hopman gaan prachtig samen met de tekst. De mooie potloodtekeningen geven tot in detail weer hoe het is om een kameel te berijden.  Hans Hagen beschrijft een realiteit die onbekend is voor kinderen die dit boek zullen lezen en toch bestaan heeft. Nog maar enkele jaren geleden zijn de kindjockeys vervangen door robots. Ondanks het schrijnende verhaal leer je ook hoe sterk een kind kan zijn en leert te overleven in barre omstandigheden. Yaqub vecht om te overleven en dankzij de hechte vriendschap met Zareena slaagt hij om elke dag het gevecht met zijn uitbuiter Aznar aan te gaan. Ook op een kameel rijden is geen pretje maar hij is beweeglijk en sterk en het lukt hem om het racen onder de knie te krijgen. Uiteindelijk zal hij dankzij een toerist die het niet langer kan aanzien wat deze jonge kinderen wordt aangedaan terug kunnen keren naar zijn dorp ergens in Pakistan. Het verhaal eindigt goed voor Yaqub.
De schrijver reisde in Pakistan en India rond om zijn verhalen te kunnen schrijven. Na kleine krantenberichtjes die melding maakten van gestolen en ontvoerde kinderen ging hij op zoek naar het verhaal van die kinderen. Zo ontdekte hij waar de ontvoerde kinderen terecht kwamen. In zijn boek worden ook verschillende organisaties vermeld die de kinderen een normaal leven willen geven.
Dit boek is een aanrader en zeer interessant om rond 'kinderarbeid' te werken in de klas.