Alle wielen in de file

De beren gaan logeren bij oma en opa. Om daar te raken moeten ze een heel eind rijden. Papa beer wil daarom zo snel als mogelijk vertrekken om de file voor te zijn. Maar bijna alles wat een vlotte rit kan verhinderen gebeurt: er moet getankt worden, het is erg druk in de stad, papa rijdt door het rode licht en krijgt een bekeuring (ook dat nog), er is veel vrachtverkeer op de autostrade, kleine beer moet plassen, er is een vrachtwagen vol kippen gekanteld, ze krijgen lekke band, een tractor rijdt tergend traag voor hen op de weg en tot overmaat van ramp breekt ergens brand uit. Tussen al deze ellende door wordt kleine beer aangemoedigd om te tellen.

Een heerlijk hectisch boek dat de drukte van alledag op onze wegen en in ons leven weergeeft. De prenten en de tekst op rijm kunnen deze sfeer prachtig scheppen. Het wordt een echte processie van Echternach voor de familie Beer.
Harmen zorgt er voor dat je niet uitgekeken raakt. Overal vind je leuke details verstopt in de illustraties. Zo zie je in het dorp een olifantje spelen met een autootje aan een touw en aan het tankstation zie je opnieuw een olifantje spelen met een auto, maar deze keer is het er een op afstandsbediening. Je komt doorheen het boek regelmatig een giraf tegen in een veel te kleine wagen die een caravan trekt. Op een gegeven moment zie je hem met hangend hoofd in zijn autootje op een takelwagen passeren. Zijn reis zit er helaas op. Wat er nog allemaal te ontdekken valt in het boek is aan jou om te vinden.
Papa beer probeert ondertussen zijn zoon bezig te houden door hem wat telopdrachten te geven. Samen met je kleuter kan je de kleine beer een handje helpen. Hoeveel wielen er in de file echt zitten, tja, dat zoek je zelf maar uit.
Laat je meeslepen in dit verhaal vol hindernissen en frustraties vanuit je comfortabele zetel.

Klein detail: op de pagina waar papa beer achter de tractor rijdt, ontbreekt het woord 'te' in de zin (... om nog een keer in de file 'te' staan). Jammer.