Arendsoog

Een brug te ver

“Het grote voordeel aan leven in de schaduw is dat je overal ongemerkt bij kan zijn, alles kan zien en kan horen zonder dat iemand zich ooit vragen stelt.” En net zo slaagt Anton er in om zijn nadeel – een sociale paria zijn – om te draaien in zijn voordeel. Hij lost namelijk tegen betaling kleine en grote zaken op. Van een klasgenoten die gechanteerd wordt met de verspreiding van een filmpje, tot beschuldigingen van auto’s in brand steken. Anton heeft het echter niet makkelijk. Door een ongeval, nu bijna een jaar geleden, zijn hij en zijn familie outcasts geworden. De vader van Lowie – zijn crush – verongelukte toen. Er wordt aangenomen dat Anton’s moeder daar een rol in speelde omdat ze een affaire hadden. Zijn broer vluchtte weg naar zijn kot in Gent. En bij aanvang van het boek verdwijnt ook zijn vader, met de mededeling dat hij geen contact wenst. Ook niet met Anton.

Tegen die moeilijke achtergrond begint Anton beetje bij beetje, zaak per zaak, weer wat voet aan de grond te krijgen. Hij leert mensen opnieuw kennen, en merkt dat hij soms nieuwe kansen krijgt. Ook oude vriendschappen worden zachtjesaan nieuw leven ingeblazen.

Het boek is opgebouwd uit het oplossen van zeven kleinere zaken die zijn schoolgenoten hem vragen op te lossen. De onderliggende rode draad is het uitzoeken van wat de waarheid is over het ongeval van een jaar geleden. Welke rol speelde zijn moeder daarin? Hoe zit het met de familie van Lowie en met de buurtagent? Beetje bij beetje ontrafelt Anton samen met een nieuwe vriendin wat er allemaal aan de hand is.

Dit spannende verhaal, samen met goed uitgewerkte personages, het aanraken van verschillende thematieken zonder het te zwaar te maken en een sterk hoofdpersonage maken dit een sterk debuut. Benieuwd naar volgende boeken van Thomas Desmet.