De oudheid

Zoekboek

We zouden weleens durven vergeten dat de oudheid uit meer bestaat dan alleen maar Egyptenaren, Grieken en Romeinen. Dit boek zorgt ervoor dat kinderen ontdekken dat er duizenden jaren geleden ook op andere plekken in de wereld indrukwekkende beschavingen betstonden.

Het vergrootglas dat meegeleverd wordt in de binnenkant van de kaft is een aanlokkelijke toevoeging, maar voor het terugvinden van de tekeningen in de zoekprenten heb je het niet meteen nodig. De zoekplaatjes zijn namelijk relatief eenvoudig terug te vinden. Per beschaving uit de oudheid wordt een dubbele pagina voorzien met daarop een zoekprent en een tiental te zoeken plaatjes met een kort, maar vooral klein woordje uitleg. Het woordje 'klein' mag je zeer letterlijk nemen want de tekst bij de zoekprentjes is uitermate klein gedrukt. Zou het vergrootglas dan misschien eerder dienen voor het lezen van die tekstjes?

Alle gekheid op een stokje, in een iets groter lettertype wordt elke beschaving ook nog kort toegelicht. Soms gaan die stukken tekst echter volledig op in de achtergrond en dreig je ze gewoonweg niet te lezen omdat ze amper opvallen tussen de drukte van de zoekprent. De inhoud van die begeleidende tekst heb je nochtans wel nodig om de uitleg bij de zoekprenten te begrijpen want het taalgebruik is niet altijd even eenvoudig voor jonge lezers.

Achterin vinden we ter verduidelijking ook nog een verklarende woordenlijst en tijdlijn terug, maar door de saaie lay-out en de kleine tekst nodigt de tijdlijn jammer genoeg niet uit tot een boeiend lees-/leermoment.

Dit boek zal zeker en vast jonge geschiedenisliefhebbers kunnen bekoren, maar een minder geboeide lezer riskeert dit moeilijkere boek snel aan zich voorbij te laten gaan.