De storm

Joepie, een nieuw hoorspel van Het Geluidshuis. De bekende stemmen van Warre Borgmans (verteller), Gène Bervoets (Prospero), Evelien Bosmans (Miranda), Mathias Sercu (Kalibaan), Lukas De Wolf (Ferdinand), Steven Van Herreweghe, Hilde De Baerdemaeker (Stuurvrouw, Camilla), Thomas Audenaert (Kapitein), Tuur De Weert (Gonzalo), Koen De Graeve (Alonso, krab), Günther Lesage (Antonio, Charles, krab), Reinhilde Decleir (Sycorax), Bart Cannaerts (krab, matroos), Jeroen Goossens (matroos), Bram Coumans (matroos), Tom Dewispelaere (vlo), Filip Kowlier, Lutgart Simoens en Garry Hagger (zichzelf) hebben er weer iets leuk van gemaakt.
Op een (bijna) onbewoond eiland wonen de heks Sycorax en haar monsterachtige zoon, Kalibaan. Ook is er de geest, Ariel. Hij kan zich in zowat alles veranderen en is eigendom van Sycorax. Tijdens het kerstdiner sterft de heks en Kalibaan blijft alleen achter met Ariel, die op het moment van overlijden net veranderd was is een kerstboom. Dit zal zijn lot blijven totdat iemand de vloek kan opheffen. Op een goede dag komen Prospero (de Hertog van Milaan) en zijn dochter, Miranda, op het eiland aan. Prospero is in staat om Kalibaan te temmen en helpt Ariel ook van zijn kerstboomgedaante af. Prospero en Miranda zijn echte boekenwurmen. Veel meer dan lezen valt er op het eiland dan ook niet te doen. Prospero leert zich zo vooral magie aan. De jaren kabbelen voorbij. Tot er op een mooie dag een nieuw schip langs vaart. Prospero herkent van ver o.a. zijn eigen broer, Antonio. Antonio en de koning van Napels, Alonso, hebben ervoor gezorgd dat Prospero en zijn dochter op het eiland moesten leven. Zij hadden de Hertog van Milaan immers op zee achtergelaten om de macht te grijpen. Geen wonder dat Prospero op wraak belust is. Zijn lessen in de magie werpen vruchten af en hij tovert zomaar even een zware storm uit zijn mouw. Het schip lijkt te vergaan, maar de bemanning spoelt op verschillende plaatsen op het eiland aan. Antonio, met het grappige spraakgebrek, blijft volharden in de boosheid. Zijn ambitie is zo groot dat hij zelfs in staat is om te moorden. Via geest Ariel kan hier steeds een stokje voor gestoken worden. Prospero laat op zijn beurt geen kans onbenut om zijn magie te gebruiken en zo Antonio en Alonso het leven zuur te maken. Op een ander plaatsje op het eiland maakt Miranda kennis met Ferdinand, de kroonprins en dus de zoon van Alonso. Het duurt niet lang of de twee zijn smoorverliefd. De stuurvrouw en de kapitein spoelen dan weer aan in de buurt van Kalibaan. Ook zij smeden een snood plan, maar dat zal in het water vallen. Nadat Ferdinand en Miranda getrouwd zijn kan de terugtocht naar huis beginnen, want wonder boven wonder: daar is een nieuwe boot. Prospero, ondertussen opnieuw Hertog, kan het niet laten om als ultieme wraak Antonio samen met Kalibaan achter te laten op het eiland.
Deze keer geen sprookje als basis maar er werd eens langsgegaan bij Shakespeare. 'The tempest' zou deze keer bewerkt worden. De humor in het verhaal is weer top voor jong, maar zeker ook voor oud. Verklarende woordenlijst inclusief. Het tempo van het verhaal ligt hoog, dus aandachtig luisteren is de boodschap. Vooraf de personages leren kennen is aan te raden. Hou het boek ook bij de hand. Altijd leuk als je de prenten kan koppelen aan de tekst en de liedjes kan meezingen.