Fomo

a deadly influence

Wie aan dit boek begint, weet dat hij iets spannends zal lezen. Dat zie je zó aan de cover. Daarop zie je een donker landschap bij volle maan, waarbij er naast twee zwakke lichtschijnsels uit het huis geen licht te bespeuren is. De knalrode letters steken hard af.

Het boek start met een krantenartikel. Daarin lezen we over een verschrikkelijke negenvoudige moord. Eén persoon wist te ontsnappen en verklaarde dat er een link was met de moorden in een psychiatrie verderop. De daders zijn spoorloos.

Wie echter denkt dat hij een detective zal gaan lezen, komt bedrogen uit. Het boek is eerder een psychologische thriller. We kruipen in de huid van Xander. Samen met zijn zus June wordt hij volledig los van de samenleving opgevoed. Tot zijn moeder die hen lesgeeft overlijdt. Samen met hun vader verhuizen de jongeren naar Brussel. June bouwt er een eigen leven op, wat voor Xander moeilijk te plaatsen is. Gaandeweg leren we Xander kennen als een narcist en een psychopaat die een bijna incestueuze controledrang over June heeft. Wanneer zijn zus in de influencer-wereld haar sporen probeert te verdienen, wil Xander haar tegen de gevaren van sociale media beschermen. Wanneer dat niet lukt, ontspoort het leven van het gezin tot de waanzin.

Wat mij opvalt bij dit boek, zijn de erg kleine letters. Bijna denk je als gevorderde lezer: eindelijk nog eens een auteur die me als lezer serieus neemt en bij wie het niet allemaal flitsend moet zijn. Dat is ook net het startpunt van Xander zijn wanen. Hij voelt zich beter dan het onechte leven dat zich in de digitale wereld afspeelt. Geleidelijk aan dwaalt hij af naar donkerdere en donkerdere gedachten. Door Xander van zo nabij te volgen, raak je verstrikt in zijn manier van denken. Misschien is er zelfs iets van begrip voor de moorden bij de lezer?

Tegelijk weet je bij elk hoofdstukje van het boek hoe ver je nog van FOMO af zit. Dat FOMO slaat op de bijna tienvoudige moord waarover je een krantenartikel leest, is meteen duidelijk. Waar het gezond verstand stopt en de waanzin begint, is dat al wat minder. Ook wat er met FOMO net gebeurde blijft een mysterie, al wordt er een tipje van de sluier gelicht door de duistere foto's achterin het boek.