Help! Ik sta online

De gids die je helpt als je ongewenst online staat

Francien Regelink schreef deze gids als ervaringsdeskundige, ze is namelijk zelf een slachtoffer van shame-sexting geweest. Nu is ze mediacoach, sensibiliseert rond sexting en biedt steun en tips aan slachtoffers. Vanuit die ervaringen schreef ze deze hulpgids voor als je ongewenst online staat. Het boek leest alsof Francien recht tegenover je zit en je toespreekt. Ze windt er geen doekjes om: ja het is klote en nee dit is niet jouw schuld. ‘Sexting hoort bij de seksuele ontwikkeling en heel wat mensen doen het, ook volwassenen. Degene die aan shame-sexting doen zijn de daders en schuldigen. Zij zette ongevraagd jouw foto’s online en dat is strafbaar.’

Francien stelt de zaken scherp en praat je moed in. Het hele boek voelt aan als ´no-nonsense´. Ze is duidelijk en realistisch waar nodig, empathisch en meelevend op andere plekken. Het boek wisselt af tussen haar persoonlijke ervaring en praktische strategieën om de situatie te verbeteren: Wat kan de politie doen? Wat kan de school doen? Hoe hou je de verspreiding van de foto tegen? Ook volwassenen krijgen tips en inzichten mee. Dat is niet toevallig, want de tweede helft van dit boek is speciaal voor ouders geschreven. Beide delen geven voor een groot deel dezelfde informatie mee, maar de taal waarin dat gebeurt, is aangepast aan het doelpubliek. Een interessante vondst, vooral omdat het snel duidelijk wordt dat ouders en kinderen in dit boek gelijkgesteld worden en dezelfde, soms onprettige, waarheden krijgen voorgeschoteld. 

Ik las dit boek met plezier en leerde er heel wat uit. Technische tips, maar vooral over de beleving van een slachtoffer van shame-sexting. De stappen die je kunt zetten naar scholen en politie toe, zijn ook helder beschreven, maar wel naar een Nederlandse (en dus niet Belgische) context toe. Maakt dat heel veel uit? Nee, in grote lijnen zijn de stappen die je moet zetten hetzelfde. Wil je meer weten over de Belgische context? Dan heeft Francien een lijst met Belgische websites over dit onderwerp, zoals medianest.be, awel.be, sensoa.be en childfocus.be. 

Kortom: een interessant en praktisch boek voor (ouders van) shame-sexting-slachtoffers, leerkrachten middelbaar en iedereen die meer over het onderwerp wil weten.