Het donkere paradijs

Toen voor Todd en Viola na een lange vlucht het einde in zicht kwam, werden ze door Burgemeester Prentiss onderschept. De zelfverklaarde President zet Todd gevangen en laat de zwaargewonde Viola verzorgen. De twee jongeren zijn van elkaar gescheiden en weten niet eens of de ander nog in leven is. De Burgemeester – zoals Todd hem blijft noemen – betrekt de jongen bij zijn activiteiten als nieuwe heerser van ‘nieuwe wereld’. Hij leert hem de kracht van woorden en gedachten en behandelt hem als een tweede zoon. Machteloos ondergaat Todd het verschrikkelijke werk dat hem wordt opgedragen, maar hij blijft met zijn gedachten bij Viola. Viola, ondertussen hersteld van haar verwondingen, wordt als genezer opgeleid. Ze geraakt betrokken bij het verzet dat groeit vanuit de – net als de Spakkels of oorspronkelijke bewoners - onderdrukte vrouwen. Ondertussen zoekt ze naar een middel om contact op te nemen met de nieuwe kolonisten die eraan komen.
Ditmaal wordt het verhaal afwisselend vanuit het standpunt van Todd en dat van Viola verteld. Hoewel in dit boek minder uitgesproken, is het taalgebruik van Todd eerder beperkt. Geluid is alomtegenwoordig. Zinnen worden als het ware onderbroken door geluiden. Ook in het lettertype komt het geluid tot uitdrukking. Het verhaal voert je mee in een wervelende stroom van gevoelens en gedachten, van spanning, actie en gruwelijkheden. De beproevingen van de twee jongeren gaan verder en zijn zowel fysiek als psychologisch bijzonder heftig. Ze zijn van elkaar gescheiden en verlangen ernaar samen te zijn, maar door hun omgeving worden ze aan het twijfelen gezet. Beiden zijn in andere kampen terechtgekomen die elkaar van gruwelijkheden beschuldigen.
Onvoorspelbaar en goed opgebouwd verhaal, origineel in al zijn facetten. Dit is het tweede fascinerende boek in de Chaos-trilogie. De verhaallijn loopt door, wat maakt dat je het eerste boek gelezen moet hebben om alles te begrijpen. Een oplossing komt er in dit boek nog niet. Op het einde staan alle partijen tegenover elkaar en lijkt een oorlog onvermijdelijk.