Hoe overleef ik als keukenprins(es)?
In de serie ‘Hoe overleef ik ...’ zijn al heel wat titels verschenen. Een kookboek zat er tot nu toe nog niet tussen. Het boek verscheen rond de tijd van de Kinderboekenweek 2009 met als thema ‘Aan tafel!’. De gekende figuren zoals Rosa, Es, Neuz, Noa, meneer Rosetti, enz. komen allemaal aan bod. Zij geven hun lekkerste recepten prijs of ze geven tips rond voeding. Uiteraard kunnen de ‘wist-je-datjes’ niet ontbreken. De recepten zijn diervriendelijk. Er is geen enkel recept met vlees, wel met vleesvervangende producten. Toch ervaar je dat niet als een gemis. Dat komt ook omdat er onder andere smoothies aan bod komen, maar ook dessertjes en dan heb je uiteraard geen vlees als ingrediënt nodig. Variatie is er meer dan voldoende. Dat gaat van hartige haverkoekjes, over geroosterde aardappels, naar schoolknabbels, macaroni, pannenkoeken, bonenprut, pasta napolitana tot hemelse modder (soort chocomousse). Door de namen van de gerechten word je aandacht meteen getrokken. Francine Oomens vrolijke, humoristische stijl blijft werken. Natuurlijk wil je weten wat groente-bonenprut met Mexicaanse wraps wel zijn of hoe Bff jam van Alicia en Anne-Sophie smaakt. De leuke tekeningen, de weetjes, de kleine anekdotes maken dit boek heel licht verteerbaar. Het leuke is dat je totaal geen ervaring nodig hebt. Je start zonder enige voorkennis en je bent echt in staat om iets eetbaars op tafel te zetten. Handelingen zoals het handig snijden van groenten, testen of eieren vers zijn, pasta of rijst koken komen speels aan bod. Niemand zal zich een kluns voelen met dit boek, maar je zal je zeker gemotiveerd voelen om het eens te proberen. Rosa, hoofdfiguur in deze reeks boeken, interviewt aan het eind van het boek de schrijfster Francine Oomen. In dat interview ligt nogal de nadruk op het vegetarisme. De auteur legt haar standpunt uit en geeft aan wat de voordelen zijn van vegetarisch eten. Het staat je uiteraard vrij om hierin mee te gaan. Toch is het een beetje jammer dat het in het boek is opgenomen omdat het wat op een sensibiliseringsboek tegen het consumeren van vlees eten begint te lijken. Zonder dit interview had je dit gevoel niet en was het gewoon een leuk kookboek. Overleven in de keuken is met dit boek geen uitdaging meer, maar zou wel eens het begin van een nieuwe hobby kunnen worden.