Konijnen

Dierenfamilies is een mooie en met veel zorg uitgegeven serie over dieren, voor kinderen vanaf ongeveer negen jaar. In elk van de 36 delen komt één diersoort uitgebreid aan bod. Ook al wordt er heel wat talige informatie gegeven, hetzij als tekst, als legende bij de foto’s of in de vorm van korte weetjes, toch ligt de nadruk vooral op de vele, prachtige en vaak paginagrote foto’s.
In vijf hoofdstukjes kom je hier van alles te weten over voornamelijk Amerikaanse konijnen, al geldt veel van de informatie natuurlijk ook voor hun soortgenoten op de andere continenten. Na een algemene inleiding volgen stukjes over hun gedrag, hun levenscyclus, hun natuurlijke vijanden, hoe ze overleven in het wild en ten slotte de impact van de mens op hun habitat. Het geheel wordt aangevuld met prachige foto’s. De woorden uit de woordenlijst staan in de tekst cursief gedrukt. Het boek eindigt met een verklarende woordenlijst en een register. Bovendien wordt er verwezen naar een aantal Nederlandse websites waar je terecht kan voor nog meer info. En ook een woordje over de auteur ontbreekt niet. Een minpuntje: het eerste hoofdstuk wordt in het midden doorbroken door vier pagina’s ‘feiten over konijnen’. Dat stoort bij de lectuur. Bovendien wordt uitgelegd dat konijnen op elk continent voorkomen, maar de verspreidingskaart beperkt zich tot detailinformatie over Noord-Amerika.
Konijnen komen wel vaker aan bod in dit soort reeksen, en echt nieuwe informatie vind je hier niet. Maar, net zoals de andere delen in de reeks, is dit een mooi kijkboek, met heel wat vlot geschreven, toegankelijke tekst, in grote druk en met een ruime, open bladspiegel, wat uitnodigt tot lezen en grasduinen. Al had de redactie toch wat meer kunnen focussen op een wat – letterlijk - ruimere aanpak, ook al gaat het om een vertaling van een Amerikaans boek.