Mevrouw Das & Meneer Ping

Mevrouw Das heeft een weelderige tuin waar ze enorm van geniet. Dat staat in schril contrast met die van haar buurman, een pinguïn die zweert bij gladgeboende tegels, zowel binnen als buiten. Stapje voor stapje introduceren de buren een stukje van hun leefwereld bij de andere, totdat ze in elkaars tuin lijken te wonen. Dus wisselen ze van huis. Uiteindelijk trouwen ze en gaan de helft van de week in het ene, de andere helft in het andere wonen.

De boodschap van dit prentenboek is duidelijk: smaken en levenswijzen verschillen, maar dat hoeft respect en zelfs liefde voor elkaar niet in de weg te staan. De sfeervolle illustraties geven dat heel mooi weer. Van in het begin zijn de verschillen overduidelijk te zien, maar tegelijk ook de toenaderingspogingen. Bonte kleuren voor Das, ijzig blauw voor Ping, en wanneer ze beiden boos zijn op elkaar, kiest de illustrator voor functioneel zwart-wit. Als toemaatje krijg je nog een vlucht vogels en een juweel van een octopus op de schutbladen.

Rindert Kromhout vertelt dit waardevolle verhaal in een eenvoudige taal, wat zich bijzonder vlot laat voorlezen, maar toch met veel gevoel. Het tekstvolume is wel behoorlijk voor een prentenboek, maar laat dat het samenleesplezier niet in de weg staan.