Mus & kapitein Kwaadbaard

De wraak van de furie

Als fan van deze reeks ga ik voor het lezen tegenwoordig al omgekeerd te werk: ik spiek achteraan om te kijken of er nog een vervolg komt. Yes, er komt een vijfde deel … ik kan met een gerust gevoel aan De wraak van de furie beginnen. 

Omdat het toch wel even geleden is, dat ik De Amorfe las, ben ik blij met mijn uitgebreide samenvatting. Handig zo’n opfrissing en het helpt om weer onmiddellijk in de sfeer en het verhaal te zitten. Doordat de urne viel, is Venezuela bezeten door een furie die wraak wilt nemen. Mus, kapitein Kwaadbaard, krom Kareltje en de Buffel willen hun vriendin er zo snel mogelijk van verlossen. Zij en haar omgeving lopen immers groot gevaar. Haar vrienden worden al ongerust wanneer ze beseffen waar Venezuela heen zal gaan. Het dorp Splinterdijk wordt bedreigd door de onherkenbare Venezuela.

In 78 korte hoofdstukken volgen we de zoektocht naar Venezuela. Net zoals in de vorige delen eindigt elk hoofdstuk met een mini-cliffhanger. De ideale uitnodiging om door te lezen. Mus, Kwaadbaard, krom Kareltje, de Buffel, Venezuela en later ook Hestia zijn de bekende hoofdpersonages van dienst. Ook enkele nevenpersonages (Clio, de nachtwachter, Salamander …) maken weer hun opwachting. Maar er komen ook weer een aantal nieuwe personages (Raaf, een premiejager, Trea …) bij. Er verdwijnen er ook (tijdelijk?). Het laatste hoofdstuk laat vermoeden dat we het in deel vijf met nog iemand minder moeten doen, maar ook dat slechteriken die zich nu gedeisd hielden terug zullen opduiken. Ik kan al niet wachten op De laatste sirene.

Hassing doet het dus weer: leuke en makkelijk te volgen, onderhoudende verhaallijnen, eenvoudige maar toch rijke taal, prima uitgewerkte personages waar je nog alle kanten mee uit kan, actie, spanning, vriendschap, mysterie, subtiel spelen met vormgeving of lettertypes … Een ideale mix voor alweer een knap geheel. De illustraties van Faas blijven sfeervol en geven niet teveel prijs. Ze vullen de tekst prima aan. De kleine illustraties bij het begin van een hoofdstuk zorgen voor luchtigheid. Doorheen het verhaal wordt wel duidelijk waarom het steeds paardjes en bizons zijn.

De wraak van de furie werd dus weer een heerlijk leesboek voor kinderen vanaf een jaar of tien, maar is ook ideaal om uit voor te lezen. Lees wel eerst De vijf slangen, De koers naar de Kraken en de Amorfe. Ook dat zijn stuk voor stuk toppertjes.

Ik tel ondertussen af naar deel 5 ...