Op weg naar huis

Een klein zwart gat blijkt het knusse en veilige huis te zijn van zeven kleine hamsters. Maar hamsters blijven niet klein en groeien geleidelijk aan letterlijk uit hun holletje. Ze kunnen niet anders dan de wijde wereld intrekken om een nieuw huis te zoeken. Vanuit hamsterperspectief groeit elke kleine hindernis echter uit tot een mogelijk gevaarlijke situatie. Gelukkig kan je met zeven samen heel wat problemen overwinnen en uiteindelijk een nieuwe thuis vinden.

De eerste bladzijde van dit prentenboek trekt onmiddellijk je aandacht en maakt je nieuwsgierig naar wat er verder komt. De kleine lieve hamstertjes vertederen direct en zelfs zonder het verhaal te horen zie je het onvermijdelijke gebeuren; de hamstertjes worden uit hun holletje geduwd. Het contrast tussen hun veilige huis en de grote wijde wereld laat zich meteen voelen op de volgende bladzijden. Net als de ontreddering van de kleine hamsters en het kantelmoment waardoor ze beslissen om iets te ondernemen. Een zee oversteken, een berg beklimmen of een woestijn doorkruisen: niets blijkt een probleem te zijn als je maar inventief bent en goed samenwerkt. De beleving van een kleine hamster in de mensenwereld is echter niet hetzelfde als die van een kind, waardoor het verhaal echt humoristisch wordt. Een meekijkende kleuter kan al snel zien dat de wereld van de hamsters een containerpark is. Zo zijn de zee, berg en woestijn van daarnet eigenlijk ook een plas water, een kast en een opengescheurde zak zand.

De verhaallijn evolueert mooi van knusheid over angst naar durf en zelfs wat overmoedig zijn; dat loopt uit in paniek, om daar dan weer nieuwe moed uit te putten. Hoe individuen elkaar zowel negatief als positief kunnen beïnvloeden wordt op een luchtige manier uitgewerkt. De afwisseling tussen paginagrote en stripachtige afbeeldingen maakt het boek heel aantrekkelijk. Daarnaast werkt de variatie in kleurgebruik ondersteunend om de sfeer van het verhaal weer te geven. De bloedrode achtergrond op het moment dat een hond een hamstertje gepakt heeft, versterkt het gevoel van gevaar en angst. De tekst staat vaak in tekstballonnetjes en is zeer eenvoudig maar toch duidelijk, ook al heb je niet echt tekst nodig om van dit boek te genieten. Het woordspel met ‘gat’ is leuk, en er is veel interactie mogelijk met de lezer. Spijtig dat de laatste pagina een echte afknapper is; je gunt de hamstertjes wel een gezelligere nieuwe thuis dan wat je te zien krijgt op de weinig aantrekkelijke en onscherpe panoramafoto. Die vormt echt een stijlbreuk ten opzichte van de rest van het boek en zorgt zo voor een anticlimax.