Spees de ruimtewees

Boelie zit in de klas van juf Marion. Op een dag landt er een vliegende schotel op het schoolplein. Iedereen moet binnen blijven van de directeur want dit ruimteschip kan gevaarlijk zijn. Maar Boelie en z'n vrienden zijn nieuwsgierig en gaan kijken of er niemand aanwezig is. Ze ontdekken een vreemd buitenaards wezen. Wanneer op dat moment de politie en het leger het schoolplein komen opgereden verstoppen ze het ruimtewezen in de televisiekast. Wanneer de juf de tv nodig heeft om een interssante film te tonen hebben ze een probleem. Boelie vertelt het geheim aan juf Marion. Gelukkig is zij bereid om het ruimtewezen te beschermen. Maar dan wordt Spees toch ontdekt en gevangen gezet. Samen met de ouders van een aantal vrienden van Boelie, z'n eigen ouders en de juf slagen ze erin om Spees te redden. Hij wordt niet teruggestuurd naar waar hij vandaan komt.
Dit verhaal is heel spannend. Het wordt heel vrolijk gebracht. Het buitenaardse wezen, dat ze de naam Spees hebben gegeven, is heel menselijk. Hij kan schrijven maar leert heel snel Nederlands en begrijpt de kinderen. Hij blijkt bang te zijn om terug te keren, z'n ouders zijn dood en Spees moest kinderarbeid verrichten. De kinderen verscillen wel van mening. Sommigen willen Spees verraden en bij de politie brengen, andere kinderen willen hem helpen. Ook bij de ouders merk je de twee kampen. Je voelt de kritiek op het huidige vreemdelingenbeleid. Minister Koman denkt dat wanneer Spees blijft, er nog meer paarse mannetjes zullen komen. Maar Boelie antwoordt vinnig dat als Spees teruggaat en vertelt hoe goed het in Nederland is, dan zullen de anderen pas komen.
Op een grappige manier wordt de kwestie van het al dan niet terugsturen van vreemdelingen aangekaart. Er zijn voor- en tegenstanders net zoals in de realiteit.  Maar in dit vlot leesbare verhaal voor jonge kinderen kon een goede afloop voor Spees niet ontbreken.