Taarten en toetjes

Creatief bakken met kinderen

'Taarten en Toetjes' is een kookboek voor kinderen met twintig zoete bereidingen. Je vindt er zowel traditionele gerechten in zoals appeltaartjes en wafeltjes als meer moderne zoals fruitfondue. Al met al zijn de baksels niet zo bijzonder of origineel en zeker niets nieuws, maar het is een gevarieerde collectie lekkernijen. De recepten zijn van meesterbakker Robert Inghelram, gebaseerd op zijn ervaringen in de kinderbakkerij van het Bakkerijmuseum te Veurne. Als je op de ondertitel ‘creatief bakken met kinderen’ afgaat, kom je echter een beetje bedrogen uit. Vooraan in het boek vind je een inhoudspagina met de verschillende bereidingen die aan bod komen, vervolgens de keukenbenodigdheden en enkele onoverzichtelijk neergeschreven tips. Elk gebak neemt vier bladzijden in beslag, voor elk gerecht in een andere kleur. Eerst krijg je een paginagrote foto van het eindresultaat en daarnaast worden de ingrediënten opgesomd en vind je één of meerder tips voor dit gerecht. Op de twee volgende bladzijden staat dan stap voor stap duidelijk uitgelegd hoe je te werk moet gaan, geïllustreerd met foto’s van kinderen die het gerecht aan het maken zijn. Enkele nummers zijn omcirkeld, maar het is niet duidelijk waarom. Minder handig is dat je de bladzijde moet terugslaan als je opnieuw even wil gaan neuzen in de ingrediënten, dus vooraf alles in de juiste hoeveelheden klaarzetten is de boodschap. Wat zeker ontbreekt, is een inschatting van de tijd die nodig is voor de bereiding. Ben je een half uurtje bezig of moet je er enkele uren voor uittrekken als je met de kinderen aan de slag gaat?