Toen mijn broer een robot werd

Sommige thema’s klinken nogal ver-van-ons-bed. Wat dacht je bijvoorbeeld van een robot laten maken van een overleden geliefde? Onzin, toch? En toch is dit precies waar dit boek over gaat. Niet moeilijk dat sommige mensen wat weerstand ondervinden om eraan te starten. Ten onrechte, kan ik je vertellen. Het boek is namelijk vanaf de eerste pagina gemakkelijk, toegankelijk en meeslepend geschreven.

We maken in dit boek kennis met Tijs, wiens broer Dennie overleden is. Zijn moeder ziet daar zo erg van af dat ze van Dennie een robot laat maken. Maar omdat Tijs zo loyaal is aan Dennie, is het voor hem erg moeilijk om de robot te aanvaarden. Toch begrijp je als lezer ieders standpunt. Zelfs met de robot heb je af en toe medelijden wanneer je merkt dat Tijs hem blijft afwijzen. Hoewel ... is Tijs echt zo hard voor de robot? Of is het enkel zijn gevoel dat hij zijn broer op die manier verraad? Dit subtiele palet aan heen-en-weer slingerende gevoelens maakt dat dit boek zelfs bij een sceptische lezer erg realistisch binnenkomt.

Om wat actie in het verhaal te krijgen, heeft Tijs zijn vriend Twan. Samen beleven ze avonturen en verzinnen ze plannen om hun leven er mooier te laten uitzien. Op het einde neemt het boek daardoor een vaart die we niet gewoon zijn in de rest van het boek. Op dat moment slaat het boek de bal in mijn ogen mis en gaat de subtiliteit waarmee het thema aangesneden werd verloren. Dat is jammer, maar al bij al blijft dit boek zeker het lezen waard.