A is van Os

Kinderboekenschrijfster Bette Westera en Creatief bureau Autobahn (gespecialiseerd in typografie) slaan in dit informatieve boek de handen ineen. Ze laten zien hoe onze letters zijn ontstaan. Ze maken ook op een leuke manier duidelijk dat verschillende talen verschillende letters hebben en dat een letter er niet altijd hetzelfde uitziet. Het resultaat is een boek waarin jong en oud van alles kunnen leren en ontdekken. Dat gebeurt allemaal in een strakke vormgeving met flashy oranje afstekend tegen donkerblauw. De keuze voor het oranje maakt het soms wat schreeuwerig, maar dat vergeef ik de auteurs van dit boek meteen.

´A is van Os´ beantwoordt de moeilijke waarom-vraag: waarom zien letters eruit zoals ze er nu uitzien. De kern van dit boek bestaat uit het beschrijven van de betekenis en afkomst van iedere letter. Dat doet het met heldere tekeningen en een korte uitleg. Dit deel kan het gemakkelijkst zelfstandig door een kind gelezen worden en nodigt uit tot bladeren.
De opening en het slot van dit boek gaan dieper in op het ontstaan van het geschrift en de ontwikkeling ervan. Dit is helder uitgelegd, maar vereist wel wat extra context voor de gemiddelde lezer. Gelukkig is dit boek ook geschikt voor volwassenen en raad ik dus aan om het begin en einde zelf eens te lezen, zodat je er samen met je kind over kan praten.

Kortom een mooi en interessant boekje geschikt voor jong en oud. Een aanrader voor iedereen met interesse in taal en geschiedenis.