VEER

een dag in de kou

Het is winter en koud. In het dorp Veer is het 7u45 en Moon gaat op pad met haar kar. De kar heet VUUR, met de V van Vlam, van Vlug, en van Vroaaaaaam. Moon helpt graag, en je kan haar bellen als iets stuk is. Onderweg ontmoet ze Snor met zijn fiets en maakt even later de slee van Vik en Noor. Moon rijdt verder door het mooie winterdorp, ontmoet haar inwoners en helpt waar ze kan. Om 11u00 brengt ze brood bij de zieke familie De Boer. Iets later, om 11u15, komt ze bij Jaap en Wip. Door de kou wil Jaap Wip niet uitlaten. Moon neemt Wip, een giraffe, mee uit wandelen. Op het einde van de dag, om 22u37, gaat Moon eindelijk slapen. Dag maan, Dag ster, Dag uil, Dag Veer, Dag Slaap en Dag Moon.    

Veer is wonderlijk en zinnenprikkelend boek, zowel naar structuur, sfeer, tekeningen als tekst toe. Een hebbeding.

Op de eerste pagina krijg je een plattegrond van het dorp en op de tweede pagina worden de bewoners van Veer voorgesteld. Dit is een mooie omkadering om het verhaal van Moon beter te volgen. En dan pas begint de ochtend van Moon en haar dagrit door het dorp Veer. Het is een fantasierijk verhaal met bijzondere inwoners dat zich afspeelt in een normaal dorp. Deze "tegenstelling" geeft het verhaal een extra schwung, waarbij humor en (je eigen) fantasie hoge toppen scheren. En dit is super voor een “eerste lezers”-boek. Elke keer als je een pagina omdraait, begint een klein nieuw verhaaltje onder een vast stramien: een titel, het uur van de dag. Daaronder Moon die met haar kar aanrijdt, een korte actie onderneemt en op het einde verderrijdt naar de volgende pagina.

De sfeer en tekeningen zijn winters: blauw/grijsgekleurde figuren en personen op een witte achtergrond. De eenvoud van de tekeningen en de keuze van deze basiskleuren geven een feeërieke sfeer. Op elke pagina vind je één ingekleurde figuur zoals een mus, potlood, slee en sjaal. De figuren zelf zijn zalig om naar te kijken. Herkenbaar, zoals Snor de politieagent of de tweelingbroers bakker SMIK en SMAK, doch ook totaal geschift, zoals Faz met de blote billen, Nuk (met de N van Nors) en Katja Lili Kopvoet van Bosland.

De teksten zijn kort en krachtig, soms wat moeilijk. De tekstblokjes worden afgewisseld met schuine zinnen of woordstructuren zoals 'Park--> weg--> plein --> de flat ...' Terug de mooie combinatie tussen realistische en fantasievolle situaties.  Een voorbeeld is de tekst: “de zon is stuk”, zegt ze. Doe daar eens wat aan!. 

Ik hou van de eenvoud, de fantasie en de structuur van Veer. Echt een aanrader!