Wie heeft er één jonkie meer?

Telboeken zijn vaak vrij klassiek en gelijkaardig. Bij dit exemplaar van auteur Julia Donaldson – ook wel bekend van klassiekers zoals De Gruffalo – is dat echter helemaal niet het geval. Ze slaagt er in om je – na een prachtige cover – op een heel fijne en en prachtige reis te nemen. Waar toevallig ook bij geteld wordt. 

Een uil met haar kuikens die veilig in de boom verstopt zitten, nodigen je in het boek uit en ze werden getekend door Sharon King-Chai. Ze blijft prachtige illustraties uit haar pen toveren, en ook de binnenflap is prachtig uitgewerkt. Daarna gaat het verhaal dat vertaald werd door Edward van de Vendel van start. Het start bij vleermuis met 1 jonkie. En telkens krijg je een nieuw dier te zien, met net één jonkie meer. Elk dier krijgt zijn eigen speciale flapje, dat telkens net iets anders is dan ervoor. Daardoor blijft het uitdagend om door het boek te bladeren. Ook fijn is dat telkens de juiste naam van het kleine dier wordt gebruikt. Welpen bij de vos, hazenjongen bij de poolhaas. Tot 10 jongen wordt telkens een sprong van 1 extra dier gemaakt. Daarna gaat het met sprongen van 5 vooruit. Tot het boek afsluit met "Heel veel kleine spinnetjes. Ze kruipen door het boek. Ga maar snel op zoek." Wat je direct uitnodigd om opnieuw te starten met een nieuw uitgangspunt.

Mijn enige bedenking is dat alle prachtige flappen van papier zijn gemaakt en niet van karton. Hopelijk overleeft dit boek veel voorleesrondes. Want dat is het echt wel waard.