Winnen van de wereld

De 15-jarige Yanna is zoals de doorsneetiener: bezig met school, haar hobby, haar vriendinnen en jongens. Op de klimaatdag op school wordt ze geraakt door de striemende woorden van Greta Thunberg en het aangrijpende verhaal van Kantuta, een klimaatvluchtelinge uit haar klas. Ze wil wel iets doen maar laat het varen onder invloed van haar dominante vriendin Evi. Door een toevallige ontmoeting met Lynne komt ze bij de Green Rebels terecht, een groep jongeren die met concrete acties aandacht vraagt voor de staat van het klimaat. Buiten het medeweten van haar ouders of vriendinnen bloeit ze er helemaal open en neemt zelfs het voortouw in een gewaagde actie. Bij die groep gelijkgestemden ontdekt Yanna wie ze is en waar ze voor staat, ook wat haar seksuele identiteit betreft.

De auteur weet de psyche van een zoekende vijftienjarige heel goed te vatten. Als klimaatactiviste is Yanna “boos, verdrietig, ongeduldig, wanhopig, alles tegelijk.” Ze wil actie en verandering, zo veel en zo snel mogelijk, en botst daarbij als ongeduldige hemelbestormer op het realisme (of is het “realisme”?) van de schooldirectie en haar ouders en op de sceptische houding van haar schoolvriendinnen. Hun pittige discussies en ruzies zijn zeer realistisch. Yanna is vastberaden in haar engagement voor het klimaat en de planeet, maar enig egoïsme is haar niet vreemd. Dat is goed, het maakt haar net tot een geloofwaardig personage. Je voelt ook echt de opwinding en dadendrang van jongeren die iets groots in beweging zetten. Het einde is een ware explosie van geluk, maar als lezer besef je dat in realiteit na het momentum van de klimaatacties de ontnuchtering volgt. Verder wordt Yanna’s ontdekkingstocht naar haar seksuele identiteit intens met haar klimaatactivisme verweven. Dat is puik werk want het voelt als een natuurlijk proces en is nooit zwaar op de hand, al is er ook wel wat dramatiek.

Yanna wil niet preken maar zelf de verandering uitstralen. Zo sluit haar personage en engagement naadloos aan bij het nawoord en de concrete tips van jonge Nederlandse klimaatactivisten om tot actie over te gaan. De auteur zelf is mede-oprichter van Teachers for Climate. Dit boek is dan ook niet zomaar een boeiend en vlot geschreven verhaal over een relatief nieuw profiel, het is ook een oproep tot inzet voor een betere wereld. Rest de vraag hoeveel jongeren zich door dit boek effectief zullen engageren.