1, 2, 3, 4 Geen hoedje van papier

‘1 2 3 4, geen hoedje van papier’, is een versjesboek over de verschillende hoofddeksels die peuters kunnen dragen. Een pet, een helm, een zonnehoed en zelfs een bult op het hoofd worden in rijmvorm voorgesteld. Een leuke kennismaking met wat je zoal op je hoofd kunt zetten. En dat is meer dan enkel een hoedje van papier.

Het goede ritme van de versjes en de goede cadans maken het boekje gemakkelijk leesbaar is en goed te volgen voor peuters. Dat het telkens om een ander hoofddeksel gaat, gedragen door steeds een ander kind, zorgt voor diversiteit. De kenmerkende tekenstijl van Ingrid Godon zorgt voor mooie illustraties, met de typische grote hoofden en ver uit elkaar staande ogen. De grote tekeningen zijn eenvoudig, maar blinken uit in een coherente tekenstijl en zijn ideaal geschikt voor deze leeftijd. Doordat elke bladzijde over een ander hoofddeksel gaat, lijkt het boek plots te starten (met het eerste hoofddeksel) en ook zeer plots te eindigen (met een ander hoofddeksel). Het is misschien even wennen aan de fragmentarische opstelling van het boek, maar gezien de leeftijdsklasse een goede keuze van auteur Riet Wille. De gekartonneerde bladzijden van het boek zorgen er bovendien voor dat peuters het boek zelf kunnen vastnemen.

Dit boekje is bedoeld om uit voor te lezen, om mee te spelen en om uit te zingen. Het herkenbare deuntje doorheen de versjes werkt aanstekelijk. Een eenvoudig boekje met losse fragmenten dat ons iets leert over hoofddeksels.