1-2-3... BIJNA!

Doe-versjes en -liedjes voor kleuters

Met dit versjes- en liedjesboek zijn Jelle Cleymans en zijn moeder Karin Jacobs al aan hun derde samenwerking toe.
Het boek bestaat uit versjes en een cd waarop een paar van de versjes ook in liedjesvorm beschikbaar zijn.
De teksten zijn gebaseerd op heel uiteenlopende thema’s; je kan het zo gek niet bedenken of er staat een versje over in dit boek. Jacobs richtte zich met haar teksten duidelijk op verschillende leeftijden. De rare humor die soms gebruikt wordt, is niet altijd even verstaanbaar voor een tweejarige (de minimumleeftijd waarop gemikt wordt). Leuk is het liedje over tandenpoetsen dat exact twee minuten duurt, bedoeld om af te spelen tijdens het tandenpoetsen. Na het liedje mag de kleuter stoppen met poetsen. Ook is er een gedicht over cijfers die door elkaar gegooid worden, waardoor de aanvankelijk normale tekst op zijn kop staat.
Niet alle liedjes(teksten) zijn van een even hoog niveau, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de andere teksten.
Bij de vorige twee cd’s werd voor de illustraties samengewerkt met Harmen van Straaten, terwijl er nu voor Frow Steeman gekozen werd. Frow Steeman is geen onbekende meer. Helaas zijn de illustraties die ze voor dit boekje maakte toch wat teleurstellend. De kleurkeuze is vrolijk, maar niet altijd mooi en eentonig na een tijdje. Ze verbeeldt bijna letterlijk de inhoud van de versjes, maar er wordt weinig of niet mee gespeeld.
Kort samengevat: dit liedjesboek is een originele afwisseling tussen al de andere liedjesboeken met standaard kinderliedjes.