5 vormen in de natuur

Dit kleurrijke vormenboek laat kleuters kennismaken met enkele basisvormen. Op elke dubbele pagina wordt er een nieuwe vorm aangeboden binnen een thema dat gelinkt is aan de natuur: een driehoek voor een naaldboom, een vierkant voor een veld, een zeshoek voor een honingraat, golven van het water en een hartvorm voor een blad. Op de kaft van het boek wordt een cirkel (bloem) afgebeeld dus eigenlijk worden er niet vijf maar wel zes vormen aangeboden.

De bladzijden van het kartonboek zijn een halve centimeter dik. Daardoor kunnen de contouren van de vormen in een dieper reliëf gelegd worden waarin een cirkelvormig schijfje verschoven kan worden. Op die manier kunnen de kleuters als het ware de vorm niet enkel zien, maar ook ervaren door te voelen en te manipuleren. Op elk schijfje staat telkens een diertje afgebeeld dat bij het thema past. De bij vliegt om de bloem, de slak kruipt rond het veld enzovoort.

Met enkele korte zinnen wordt elke vorm geïntroduceerd. De laatste zin is steevast een zoekopdracht. Die zijn best moeilijk voor kleuters omdat de illustraties abstract zijn. De Italiaanse illustratrice Camilla Falsini staat bekend om haar abstracte werken waarbij ze contrasterende kleuren en geometrische vormen combineert. In Italië kan je haar werk ook hier en daar op muren en gebouwen terugvinden. Deze tekenstijl bemoeilijkt zoals eerder gezegd de zoekopdrachten. Wanneer er bijvoorbeeld in het bos gezocht moet worden naar een eekhoorn zal het niet eenvoudig zijn voor een kleuter om dat dier te herkennen in zijn abstracte weergave.

Toch is het een interessant boekje om rond vormen te werken met kleuters, maar dan vooral dankzij de interactieve waarde.