ABC Dragt

De werelden van Tonke Dragt

'ABC Dragt' is een hommage aan de bekende Nederlandse jeugdboekenschrijfster en beeldend kunstenares Tonke Dragt. Dit speelse eerbetoon kreeg de vorm van een alfabetboek. Per letter worden één of meerder onderwerpen aangesneden die iets te maken hebben met haar leven en werk. “26 letters, 50 verhalen – want voor een schrijfster als Tonke Dragt schiet één alfabet te kort”, zo luidt het op de achterflap. Zo is de letter ‘A’ gewijd aan ‘Andere werelden’, ‘B’ staat voor ‘Batavia, Boot, Bibliotheek en Blauwe Boekanier, ‘C’ voor ‘Collage’ … Het boek is niet opgevat als een doorlopend verhaal en hoeft ook niet van voor naar achter te worden gelezen. De lezer wordt uitgenodigd om er naar believen in te grasduinen. De schrijfsters – Joukje Akveld en Annemarie Terhell – voorzien bij elk thema wel doorverwijzingen naar hoofdstukken die er bij aansluiten maar het hoeft allemaal niet in die specifieke volgorde te worden gelezen. Terecht merken de schrijfsters in het voorwoord op dat het boek meer te bieden heeft als je ook de boeken van Tonke Dragt kent. Tegelijkertijd benijden ze toch wie nooit eerder een boek van Dragt in handen kreeg: “Mocht jij een van diegenen zijn die nooit een boek van Tonke Dragt las, dan bof je. Jij mag nog beginnen. Er ligt nog een boekenplank op je te wachten.” (p. 11).
'ABC Dragt' mikt op hetzelfde doelpubliek als de boeken van Tonke Dragt zelf – kinderen vanaf ongeveer elf jaar – maar waarschijnlijk zullen vooral volwassenen dit boek koesteren. Heel wat generaties zijn immers opgegroeid met de romans van Tonke Dragt: 'Verhalen van de tweelingbroers' verscheen voor het eerst in 1962, in 1963 gevolgd door haar best bekende en meest bekroonde roman 'De brief voor de koning'.
Dit boek reikt niet zozeer veel echt nieuwe informatie aan over Tonke Dragt, maar er worden wel een heleboel gegevens bij elkaar gebracht, luchtig geschreven en met heel wat knipoogjes – ook stilistisch – naar het oeuvre van Tonke Dragt. Bovenal bevat het een schat aan beeldmateriaal. Er valt heel wat fraais te bekijken: foto’s uit Tonkes jeugdjaren in Batavia, archiefmateriaal over haar eerste (en latere) successen als schrijfster, herinneringen aan haar verfilmde werken – de tv-serie 'De zevensprong' (1982) en de film 'De brief voor de koning' (2008) – en vooral heel veel werk van Tonke Dragt zelf: illustraties in zwart-wit en kleur voor de verschillende edities van haar boeken, collages, foto’s van de chaotische poppenhuizen die ze bouwt (zoals de Januaraanse Ambassade uit 'Aan de andere kant van de deur') … Tessa van der Waals en Nanja Toebak zorgden voor een kleurige en bijzonder fraaie vormgeving die de betoverende werelden van deze veelzijdige kunstenares wonderwel weet op te roepen.
Voor € 19,95 kun je je dit boek aanschaffen, als aanvulling voor die boekenplank met Tonke Dragts verzamelde werk.