Adam en Eva

We volgen de kleine Adam doorheen het u welgekende verhaal uit Genesis: Adam groeit op in de tuin van Eden. Daar voelt hij zich best alleen als enige mens, tot op een dag Eva opduikt. Samen doen ze allerlei leuks: ze ontdekken yoga en fruitsla, maar ook ... liefde. Als koppel ontdekken ze de wereld, maar ook dingen die niet mogen. Hoe het afloopt, kan je zelf raden.

Op een bijzonder humoristische en herkenbare manier vertelt Martin Baltscheit het gekendste Bijbelse verhaal. Het verhaal leest vrolijk weg, en alle stof is ervan afgeblazen: het verhaal is springlevend met vrolijke kleuren en herkenbare situaties. Zelfs Adam en Eva's verbanning uit de tuin leest niet als een dramatisch gegeven, en toont God niet als een hardvochtige allesweter. Ook opmerkelijk is het gegeven dat God niet getoond wordt in de prenten, maar dat je wel zijn aanwezigheid voelt – niet gemakkelijk voor een jong publiek, maar het werkt goed. De teksten zijn nooit lang, maar voldoende om goed te volgen en emotioneel betrokken te zijn. Ook fijn is het gegeven dat je zowel Adam als Eva ouder ziet worden over de pagina's heen: ze groeien op van kinderen tot volwassenen (met bijhorende lichamen). Toch wordt het nooit te expliciet.

Hoewel de oorsprong van het verhaal zich uiteraard in de Joods-Christelijke traditie bevindt, voelt het verhaal nooit zwaar religieus beladen. Zelfs de morele boodschap ligt er niet vingerdik op. Het is een perfect verhaal dat ook zeer modern aandoet: wie zijn we, hoe staan we ten opzichte van de natuur, en elkaar? Er hangt nooit een zweem van schaamte of wrok overheen. De illustraties zijn daarin zeker een meerwaarde: geen preutsheid, maar ook geen 'in your face' beelden. Ze zijn duidelijk, kleurrijk en sprekend. 

Een vrolijke hervertelling van 's Bijbels eerste verhaal.