Ademloos

Claude is bijna klaar met de middelbare school en plant een trip met haar beste vriendin Suzanne (roepnaam Saz) voor ze aan de universiteit gaat beginnen. Maar dan vertelt haar vader dat hij geen deel meer wil uitmaken van het gezin. Claude en haar moeder vluchten weg naar een afgelegen eiland voor de kust van Georgia, waar vroeger de overgroottante van haar moeder woonde. Claude moet haar vriendje Shane achterlaten (niet zo erg want ze is niet echt verliefd) en ook Saz (vele malen erger). Ze protesteert tegen haar moeder, en eens daar gearriveerd verveelt ze zich te pletter en wil ze terug naar huis. Tot ze een groep jongeren, en vooral de interessante Jeremiah, ontmoet. Ze worden stapelverliefd op elkaar. Alles met hem voelt anders, ze vertelt haar diepste geheimen aan hem, ze begrijpen elkaar en de fysieke aantrekkingskracht is groot. Plots verdwijnt Jeremiah en weet Claude niet wat ze ervan moet denken. Ze weet niet of ze jaloers moet zijn, of hij met een ander meisje weggelopen is. Het blijkt niets te maken te hebben met overspel, maar met een moeilijke thuissituatie. Ondertussen duikt Claude ook in haar familiegeschiedenis: ze ontdekt meer over haar overgroottante Claudine en het verhaal van liefdesverdriet dat daar aan vasthangt. 

Het is een mooi boek over (zomer)liefdes en eerste keren. Je merkt als lezer dat het grotendeels gebaseerd is op waargebeurde feiten. De auteur vermeldt ook in het dankwoord wat ze meemaakte als tiener toen haar vader het gezin verliet en zij met haar moeder wegvluchtte. Daarnaast reisde Jennifer Niven in 2018 voor research voor dit boek naar Georgia en ontmoette daar haar eigen Jeremiah, haar huidige man Justin. Die echtheid komt duidelijk naar voren in het boek.

Maar in vergelijking met Waar het licht is (All the bright places) zit dit boek toch op een ander niveau. De dubbele laag en de problematieken van bipolariteit en depressie die daar geschetst werden, is in verschillende opzichten interessanter dan dit liefdesverhaal met een paar losse nevenverhalen die minder zijn uitgewerkt.