Alex Rider. Scorpia Rising

Scorpia, de internationale misdaadorganisatie, wil zijn macht en aanzien herstellen na een aantal nederlagen die ze door toedoen van Alex Rider hebben moeten lijden. Er wordt een crimineel complot uitgedacht met Alex in de hoofdrol, waarmee zowel op hem als op de Britse regering wraak genomen wordt. Voor een rijke, stokoude opdrachtgever moet Scorpia de Elgin-friezen uit het Britisch Museum terug in Griekenland krijgen. Dankzij een uitgebreid dossier dat ze over Alex hebben aangelegd, kunnen ze de Britse regering zodanig in diskrediet brengen dat ze er zeker van zijn te zullen slagen in hun opzet.
Het eerste kwart van het boek gaat over de comeback van Scorpia en dan pas dan begint het avontuur voor Alex. En dan zit je uiteraard meteen middenin de actie met een aanslag op school. Dacht hij nu echt verlost te zijn van het spionagegebeuren? Alex wordt opnieuw ingezet door MI6 en moet in Caïro naar school. Jack vergezelt hem en vanaf dan belandt hij van de ene in de andere levensgevaarlijke situatie. Ondertussen blijkt Alex al heel wat vijanden te hebben. Een van hen is Julius Grief, wiens vader door toedoen van Alex is omgekomen en die zelf door plastische chirurgie per ongeluk het gezicht van Alex heeft gekregen. Alex doodt voor het eerst een persoon, ziet op scherm hoe zijn maatje Jack omgebracht wordt, wordt door de CIA gewaterboard, en ga zo maar door.
Het boek laat je geen seconde los, maar deze laatste belevenissen wegen wel heel zwaar op Alex. Allicht heeft Alan Blunt van MI6 een en ander opgezet om de jongen in deze actie te kunnen inzetten, wat een blunder van formaat blijkt te zijn. Overleeft hij het en als dat het geval is, komt hij zijn beproevingen dan ooit te boven?
Dit is het negende boek in de spannende spionagereeks met als hoofdrolspeler Alex Rider, spion en held tegen wil en dank. Opnieuw met een waanzinnig goed opgebouwde plot waarin je als lezer volledig meegesleept wordt. Maar kan er alstublieft iemand de moeite doen om alle zeer storende vertaal- en zetfouten uit de tekst te halen?
Wat moeilijk te vatten is, is dat de complete reeks zich in slechts enkele maanden tijd afspeelt, terwijl er meer dan tien jaar over het verschijnen van de negen boeken heengegaan is. Volgens de schrijver is dit het laatste boek in de Alex Rider-reeks. Helaas voor alle fans, want één ding is zeker: dit is één van de weinige series die er doorheen de jaren alleen maar beter op is geworden.