Alle dieren sliepen

Boven de droge grasvlakte van de Serengeti kleurt de avondlucht geel en rood en daalt de schemering neer op de bladeren. Dat is het moment waarop de kleine mangoest zijn hol opzoekt. Maar eer hij zich onder de grond tussen zijn broertjes en zusjes kan nestelen, ontmoet hij op zijn tocht doorheen deze droge grasvlakte tal van andere bewoners. Er zijn de giraffen waarvan sommige opgerold liggen als een schelp, zebra’s die door hun wit-zwarte strepen lijken te verdwijnen in hun omgeving, olifanten wiens oren als zeilen omlaag hangen en jachtluipaarden waarvan de vacht versierd lijkt met mooie zwarte vlekken. Naast die bekende soorten kruist de kleine mangoest onder andere vervetten die hoog in de bomen de takken omarmen, een nijlvaraan die stil als een boomstam op een tak in het water ligt en monarchvlinders die in de inktzwarte duisternis met hun heldere vleugels en gevlekte lijfjes de bladeren versieren als juwelen. En allen hebben ze gemeen dat ze slapen.

Elke ontmoeting kreeg een dubbele bladzijde. Daarop vormt de verwonderde, voortbewegende mangoest een contrast met het statische beeld van de slapende dieren. De kleine tekstfragmenten bevatten net voldoende informatie om de naam en de wijze waarop ze rusten te omschrijven. De taal die Clare Helen Welsh daarbij gebruikt is rijk en spreekt tot de verbeelding; Zo zijn er de zadelbekooievaars hoog in hun nesten; een verborgen wereld van eieren en vleugels, stil en buiten bereik.

Hoe lang de verschillende dieren slapen, lees je in de korte toelichting achteraan in het boek. Daarmee deelt de auteur informatie op kindermaat. Daarenboven wekken Jenny Løvlies sfeervolle illustraties, waarop de dieren natuurgetrouw worden voorgesteld, de zin om meer te weten te komen over ‘De Serengeti’ een gebied van beschermde bossen, moerassen en grasvlaktes in Tanzania en Kenia. Een gebied dat sinds 1981 op de UNESCO-werelderfgoedlijst voorkomt.

Alle dieren slapen lijkt op het eerste zicht een rustgevend verhaaltje voor het slapen gaan. Dat is het ook. Maar meer nog is het een aantrekkelijk uitgegeven prentenboek dat de wereld van jonge kinderen kan verrijken. Wie er op school mee aan de slag wil, vindt op de website van de uitgeverij een uitgebreide gratis te downloaden lesbrief.