Alles heeft een staartje

Pieter Konijn

Peter Rabbit is een konijn dat werd bedacht door Beatrix Potter aan het begin van de vorige eeuw. Vandaag blijft de verhalenreeks van Potter zeer populair en wagen auteurs zich aan heruitgaven en nieuwe avonturen van het konijn. Alles heeft een staartje beschrijft één van de avonturen van Pieter Konijn. In dit boek moet Pieter een oplossing bedenken voor het wasgoed dat hij heeft vuil gemaakt. In zijn uitvindersboek bedenkt hij grootse ideeën om het laken schoon te krijgen die al dan niet mislukken. Een ideaal voorleesboek voor het slapengaan!

Het verhaal van Pieter Konijn is goed geschreven en op maat van de voorlezer. Het verhaal bevat vele verhaallijnen, maar brengt die op een rustige en uitgebreide manier aan bod. Hierdoor is het voor de voorlezer niet moeilijk om zich in te leven in het verhaal én toch het overzicht te behouden. De auteur slaagt erin om de vliegbewegingen van Pieter Konijn op een levendige manier neer te schrijven. De vetgedrukte woorden helpen de voorlezer om de juiste klemtonen te leggen. Heel af en toe doen de bijzinnen het voorlezen stokken, maar de keuze voor rijm zorgt er dan weer dat het verhaal ritmisch verdergaat.  

De titel past jammer genoeg niet zo goed bij het verhaal. Het verhaal gaat over ontdekken, avonturen beleven en over vallen en opstaan. Het was misschien een meerwaarde geweest om dit meer in de titel op te nemen. Ook de keuze voor moeders en vrouwen die de was doen – tot tweemaal toe – doet even de wenkbrauwen fronsen. Misschien is dat wel aan verandering toe.

Het sprookjesachtige decor zorgt ervoor dat zowel jong als oud in dit boek kunnen wegdromen. Voor jonge lezers of luisteraars is het avontuur van Pieter Konijn verrassend en grappig. Voor de oudere voorlezer kan het boek een herinnering zijn aan de vroegere boeken van Pieter Konijn. Het boek slaagt erin om kinderen vandaag op een plezierige manier te laten kennis maken met Pieter Konijn. De keuze om Pieter Konijn niet volledig om te gooien, maar trouw te blijven aan de oorspronkelijke verhalen, zorgt ervoor dat dit boek vele lezers én luisteraars zal bekoren.