Alles wat je weet over haaien is fout!

Deze documentatie is aantrekkelijk uitgegeven. Het is geen boek om in één keer uit te lezen: het biedt een overzichtelijke lay-out, die de lezer uitnodigt om regelmatig een fragment of een interessant weetje te lezen. Ook de illustraties intrigeren. de lezer bekijkt uiteenlopende vormen van haaien – sommige dieren lijken helemaal niet op haaien! Er zijn ook haaien die in de loop der eeuwen weinig morfologisch veranderd zijn. Je komt veel nieuwe eigenschappen over haaien te weten; ter illustratie deze korte opsomming:
- ze investeren in jongen voordat ze geboren zijn, aangezien ze meerdere maanden zwanger zijn
- volwassen haaien zoeken dieper in zee hun voedsel zodat hun jongen nog voldoende voedsel vinden in ondiepe zeeën
- hun super reukzin is het sterkste onder de vissen
- de walvishaai is de grootste levende vis

Verder lees je over de prehistorische grootste uitgestorven haai, de Megalodon. Die kon wel 18 meter worden en at zelfs walvissen.

De informatie is dan ook indrukwekkend: de walvishaai wordt bijvoorbeeld wel 100 jaar. De lezer wordt ook maatschappelijk betrokken: wist je dat haaien enkel voor hun vinnen massaal gedood worden! Chinezen zijn gek op “haaienvinnensoep”. Je verneemt ook dat de haai zorgt voor het eco-systeem: alleen de sterkste vissen overleven wanneer hij massaal een school vissen verorbert. De haai staat bovenaan de kringloop van vissen voor het behoud van het koraalrif.